Kilépés az átalányadózásból

Üdv,

egyéni vállalkozóként, ha év közben kilépek az átalányadózásból, úgy tudom, választhatom a következő hónaptól a KATA adózást. Ilyenkor a KATA szüneteltethető is akár a rá következő hónaptól, ha nem lesz bevételem? Jár ez valamilyen "szankcióval" akár visszamenőleg is?

Köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Év közben a bejelentés hónapját követő hónaptól választható a KATA szerinti adózás (amennyiben megfelel a válaszás feltételeinek).

Nem a KATA-t szünetelteti, hanem a vállalkozói tevékenységet (függetlenül az alkalmazott adózási módtól).
A szüneteltetésnek visszamenőleges szankciója nincs. Természetesen a szünetelést megelőző időszak esetleges adó és járulékterheit meg kell fizetni.

Felhívnám a figyelmet az adózási módok körültekintő változtatásra, mert előállhat az a helyzet, hogy csak az szja szerinti, tételes költségelszámoláson alapuló adózási mód marad, mint választható opció.

1 pont pont pont

Koszonom a valaszt. A szuneteltetes megelozo idoszak adoterheit atalanyban fizetem, ha abban voltam, vagy atkerulhetek mas adozasi nembe?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ