Adózási forma erdőből kitermelt faanyagnál

Kedves Szakértők!
Tanácsot szeretnék kérni, az alábbi helyzethez:
Több erdőm van, melyekben nemsokára megkezdődnek a vágási munkák. A kitermelés során 1000 m3 faanyag lesz egyszerre letermelve, melyet a kitermelést végző cég fog megvásárolni.
Anyagiak a következők:
7000 Ft/m3+áfa a termelési díj,
19000 Ft/m3+áfa lenne az értékesítési ár (ha tudok adni áfás számlát, ha nem, akkor szimplán 19 000 forint).
Jelenleg (mellékállásban) őstermelő vagyok, de sajnos azt se tudom, hogy egyáltalán tudok-e áfás számlát adni vagy milyen formában lenne érdemes ezt a folyamatot elindítani. Tudtommal a kitermelési normatív díj, illetve az erdő felújítási díj leírható a bevételből.
Tudna ebben valaki megbízható tanácsot adni, esetleg tapasztalt könyvelőt ajánlani, aki segít eligazodni ebben a katyvaszban?
Köszönöm!

1 pont pont pont

2 válasz

Kedves Olivér!

Ehhez a tevékenységhez nem elegendő az őstermelői státusz.
Ehhez a tevékenységhez szükséges, hogy bejelentett erdőgazdálkodó legyen. Vagy ha a terület haszonbérbeadásra kerül, akkor erdőkezelő. Az erdőgazdálkodó saját tulajdonú és nem saját tulajdonú erdővel is gazdálkodhat. A lényeg az hogy csak az erdőgazdálkodó vagy az erdőkezelő lesz jogosult a számla kiállítására és az ebből származó bevétel adózására. A helyi falugazdász tud segíteni ebben és biztosan fog javasolni egy erdészeti szakügyintézőt (erdészt) is. Ők azok akik segíteni fognak ebben a témakörben eligazodni. Az erdőfelújítás díja igen leírható a bevételből.
Áfa tekintetében pedig az őstermelő is tud számlát kiállítani, az áfás számla kiállítása attól függ, hogy be van-e jelentkezve áfakörbe. Illetve, hogy túllépi-e az alanyi adómentesség határát.

1 pont pont pont

Kedves Maráczi Könyvelő iroda!
Köszönöm a választ! Minden adminisztratív dolog el lett már intézve, erdőgazdálkodó vagyok, saját tulajdonú erdő, szakirányítom is van. A kérdés elsősorban arra irányult,hogy mely módon éri meg jobban az említett számok mellett. Ha lakossági ügyfeleknek adnám el akkor nem kérdés,hogy az általány adózás a legjobb,de jelen esetben bizonytalan vagyok.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ