KATA - Előre számlázás

Üdv,

katásként az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:

katás vállalkozó vagyok, marketingtevékenységet végzek cégeknek. Havonta számlázok nekik. A kata módosítás miatt 2 ügyfelemmel megbeszéltem, hogy az idei év hátralévő részére egyben számláznék nekik, most amíg katás vagyok. Ezt ők míg katás vagyok kifizetik, leadózom, majd szeptember elsejétől kiesek a katából, nem jelentkezek be semmilyen másik adónem alá, de ugyanúgy dolgozok nekik tovább, anélkül, hogy idén bárkinek számláznék.
A partnerenkénti 3 milliót nem lépem át ezzel, sem az éves 12 milliós keretet.
Kérdésem, hogy ez megvalósítható-e, és ha igen mikre kell figyelnem?

Előre is köszönöm a választ,
Dávid

0 pont pont pont

5 válasz

Egy okosan megfogalmazott szerződéssel, ami többek között rendelkezik a vonatkozó időszakról, elvégzendő feladatokról, ellenértékről, az időszakos ügyletek szabályai szerinti számlázásról, működhet a dolog.

A kata-ból "kiesést" nem értem. Ha az év hátralévő időszakában szolgáltatást végez, értelemszerűen nem szünetelhet. Tehát valamilyen adózás szerint
(Szja szerinti költségelszámolás, vagy átalanyadó) adóznia kell vállalkozóként. Illetve járulékfizetés is felmerülhet.

Ez a fórum gondolatébresztőnek jó, de ne innen várjon konkrét megoldást, illetve megvilágosodást ebben a kaotikus helyzetben. Nekünk szakembereknek sem megy ez pikk pakk. Minden ügyfél egyedi, elemezni kell a lehetőségeket mert súlyos 10 100 ezrek múlnak rajta.

Beszélje át a vállalkozása adougyeit könyvelővel/adótanácsadóval.

6 pont pont pont

Mindamellett, hogy egyetértek a válasszal, meglátásom, hogy pont az ilyen felállásokat fogja a NAV ellenőrizni. Mert ha nem számláz ez év hátralévő részében, akkor minek tartja fenn a vállalkozását? Miért nem szünetel ?

1 pont pont pont
  • +1  
    2022.07.20. Bence

Köszönöm a válaszokat. Lehet nem teljesen tiszta a megfogalmazásom: szeptember 1 után megszüntetem a vállalkozást, nem tartok fel semmit, nem jelentkezek be semmilyen adónem alá. Viszont az előre kifizetett munkát további számlázás nélkül elvégzem.

Ez így legális megoldás?

0 pont pont pont

Kedes Dávid!

Tömör rövid válasz, hogy nem legális.
De gondolom, jogy ezt Ön is érzi.

0 pont pont pont

Kedves Dávid! Vigyázzon a 12 millió most csak 8 millió.

1 pont pont pont
  • +1  
    2022.07.20. Bence

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ