Átalányadó adómentes rész

Szép napot kívánok!

Egyelőre csak számolgatok a katá-ról való átállás lehetőségei szerint, felmerült bennem egy kérdés ezügyben:

Ha én főállású egyéni vállalkozó vagyok, és átalányadózást választok 40 százalékos költséghányaddal, akkor a bevétel 2 millió forintig Szja mentes.

Járulékok:
- Ha a jövedelem nem éri el a minimálbér/garantált bérminimum összegét - vagy egyáltalán nincs bevétel -, akkor a minimálbér/garantált bérminimum után fizetem a járulékokat.

- Ha még benne vagyok ebben az adómentes sávban, és a jövedelem meghaladja a minimálbér/garantált bérminimum összegeit, akkor az adómentességnek köszönhetően még egy nagyobb jövedelemnél is a minimálbér/garantált bérminimum után fizetem a járulékokat, vagy a járulékoknál egyáltalán nem számít az adómentesség a minimálbér/garantált bérminimum felett, és a jövedelem teljes összegére fizetem ezeket százalékosan lebontva?

Köszönöm a segítséget!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Melinda!

A főállású egyéni vállalkozó a meghatározott jövedelemhatárig mentesül az SZJA fizetés alól, viszont a járulékfizetési alsó határ után köteles megfizetni a járulékokat:

minimálbér / garantált bérminimum után 18,5%-os TB járulékot
minimálbér / garantált bérminimum 112,5%-a után 13 %-os SZOCHO-t

Amíg tart az adómentesség, addig a járulékoknál csak a fent említett módon kell megfizetni a járulékokat.
E felett már a tényleges jövedelem alapján, vagy ha az adott hónap jövedelme kevesebb mint a minimálbér/garantál bérminimum, úgy életbe lép a járulékfizetés alsó határa.

Üdvözlettel:
Kovács Tímea
http://www.kovacskonyveles.hu/

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ