PayPal-on kapott összeg adóbevallás

Érdeklődnék, hogy abban az esetben, ha külföldre adok el valamilyen szolgáltatást (pl. fényképeket készítek egy cégnek vagy videót vágok online megjelenéshez), amiért PayPal-on keresztül fizet, akkor ezt az összeget az adóbevallásban az egyéb jövedelemnél tudom feltüntetni?
Magánszemélyként szeretném végezni a tevékenységet, egyéni vállalkozással vagy vállalkozással nem rendelkezem. Ez szükséges lenne hozzá?

Illetve amennyiben magánszemélyként csinálom, szükséges, hogy számlát állítsak ki erről a külföldi cég/magánszemély felé?
Köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Kérdező!

A PayPal fizetési móddal beérkezett összeg pénzügyi teljesítésnek minősül. Ebben az esetben mindig az a kérdés, hogy a pénzügyi teljesítés mihez kapcsolódik? Az elvégzett munkáról álláspontom szerint számviteli bizonylatot kell kiállítani, a PayPal-os utalás az pedig mindösszesen annak a pénzügyi rendezése.

Ha a szolgáltatás értékesítés külföldre történik, akkor az áfa bevallást is érint. Az értékesített szolgáltatást vagy közösségen belüli szolgáltatás értékesítésként, vagy harmadik országbeli adóalany részére értékesített szolgáltatásként kell a bevallásban szerepeltetni. A probléma viszont a következő: áfa bevallást csak és kizárólag áfa alanyok tudnak benyújtani. Amennyiben Önnek még nincsen vállalkozása, vagy a PayPal-os jóváírás beérkezésekor nem volt vállalkozása, úgy a szolgáltatás értékesítés bevallása áfa szempontjából - véleményem szerint - nem lehetséges.

Az Ön által leírt speciális helyzetre tekintettel azt tudom javasolni, hogy mindenképpen érdemes lenne a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól írásbeli állásfoglalást kérni, hogy az Ön által ismertetett helyzetben hogyan tudna jogkövető módon eljárni. Állásfoglalás nélkül egyetlen könyvelő sem fog tudni 100%-os választ adni a kérdésre.

Remélem válaszommal segíteni tudtam.

Üdvözlettel,
Fischer Péter
PerfectGroup Könyvelőiroda
perfectgroup.hu

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ