Osztalékfizetés: a jogosult helyett utalhat-e egy cég másnak?

Egy házaspár egyik tagja a kft. önálló tulajdonosa. Osztalékfizetéskor a másik tagnak szeretné kifizetni az osztalékot, átutalással, közvetlenül. A kifizetést az eredeti jogosultnak számfejti a cég, az adókat is ő fizeti meg. Szabad ilyet csinálni?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
A válasz egyértelmű nem. A cégnek követelése keletkezik annál a taggal szemben aki kapta, a tagnál pedig jogalap nélküli gazdagodás. Azonban ha a kapó fél házastárs, mivel a házasságon belül úgy is vagyonközösség áll fenn, túl nagy problémát nem okozhat ha le van adózva.
Mart László

1 pont pont pont

Két soros kézzel írt utasítást az osztalékot eredetileg megkapó részéről : '"Utasítom a társaságot, hogy az nekem járó osztalékot az alábbi névre és bankszámlára szíveskedjen elutalni." Az utasítás neve engedményezés. Ez alapján joga lesz a társaságnak az osztalékot másnak kifizetni. vagy ha géppel írják meg, akkor két tanú is kell mellé. Szerintem :)

2 pont pont pont
  • +1  Pontos! Pp alapján teljes bizonyító erejű magánokr
    2022.06.29. Mart László
  • +1  Köszönöm!
    2022.06.29. Bognár Andor

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ