Ajándékozott ingatlan eladása

Tisztelt hölgyem/uram!
Szeretném a segítségét kérni az ügyben, hogy 2019-ben ajándékozás gyanánt a birtokomba került egy ingatlan nem egyenes ági rokontól. A földhivatalban az én nevemen szerepel az ingatlan, és holtig tartó haszonélvezeti jog pedig a rokonomat illeti. Nemrégiben sajnos a rokonom elhalálozott, és a haszonélvezeti jog levétel folyamatban van az illetékessel, és hamarosan elszeretném adni az ingatlan. Szeretnék ezügyben kérni segítséget, mert 2019-ben illetékfizetési kötelezettség keletkezett nekem, azonban váratlanul munkanélküli lettem, és kérvényt írtam, amelyre rá nem sokkal kaptam választ, miszerint eltörlik az illetékfizetési kötelezettségemet. Szeretném kikérni az ön tanácsát, hogy ha eladom az ingatlant, akkor milyen fizetési kötelezettségem keletkezik gondolok én itt az Szja-és esetleg másra.

0 pont pont pont

1 válasz

Ha legalább 5 évig a birtokában volt az ingatlan - Földhivatali bejegyzéstől kell nézni - akkor adómentesen tudja eladni. Én várnék, hogy leteljen az 5 év.
DE
Az ingatlan típusa is számít, egy jó válaszhoz :)
Meglátásom, hogy megéri tanácskozni - a tulajdoni lap birtokában - egy adótanácsadóval :) A könyvelőknek nem feladata a hasonló "tanácsadás".

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ