Számla kiállítás

Üdv,

annyi lenne a kérdésem, hogy sima egyéni vállalkozóként (nem KATA, de alanyi áfamentes 12M-ig ugye, viszont én fizetek magam után mindent) állíthatok ki számlát egy sima magányszemély részére (szamlazz.hu-n), hogy szellemi szolgáltatást, oktatást nyújtottam neki (marketing), anélkül, hogy lenne ilyen képesítésem?

Illetve ennek mi a menete?

A pontos válaszokat nagyon köszönöm!

1 pont pont pont

10 válasz

Kedves kérdező

Arról állíthat ki számlát ami benne van a tevékenységi körében.Az teljesen mindegy, hogy magánszemély vagy cég részére szól a számla. Azt , hogy milyen ez az oktatás , marketing egy kicsit konkrétabban kellene megfogalmazni, mert aszerint tudom megmondani, hogy kell e hozzá végzettség.

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Csatlakozom az előttem szóló kollégához, annyi kiegészítéssel, hogy én csupán adójogi szempontból minősítem az esetet. Az Art. 3. § (1)-bek "Az érvénytelen szerződésnek vagy más jogügyletnek az adózás szempontjából annyiban van jelentősége, amennyiben annak gazdasági eredménye kimutatható. Az adókötelezettséget nem befolyásolja az, hogy a magatartás (cselekmény, mulasztás) törvényi rendelkezésbe ütközik, vagy sérti a jó erkölcsöt." alapján amennyiben gazdasági eredmény létrejön, akkor adózik, az a NAV-ot ennyi érdekli, az, hogy a tevékenységet nem jogszerűen végezte, ennek elbírálása már más hatóságra tartozik. Ha a bevételt lekönyvelte, bevalotta, leadózta, függetlenül attól, hogy jogosult-e a tevékenységre vagy sem, a NAV-val biztos nem lesz konfliktusa. Más hatósággal vagy bírósággal ettől függetlenül még lehet.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Nagyon szepen koszonom a valaszokat!

Viszont erre keresnek valakit aki tudna tanacsot adni, hogyan csinaljam:

1. Sima EV vagyok ugye (nem KATA), tehat magam utan fizetek mindent, de 12 millioig AAM vagyok.

2. Jelenleg 8,4 millional jar az ezevi bevetelem.

3. 3,7 milliorol allitanek ki szamlat, igy viszont afa koros leszek.

4. Hogy erdemes kiallitani a szamlat afa szempontjabol? Kiallitok egyet 3,6 milliorol meg egyet 100e Ft-rol es akkor csak a 100e Ft utan megg megfizetnem az afat? Vagy teljesen mindegy?

5. Ha ezt megejtem meg most aprilisban, akkor a konyvelomnek be kell jelenteni meg aprilisban a NAV fele es majusi bevetel amit utalnak nekem azt mar afasan allitom ki? Es az adoszamomban kozepen az 1-es atvaltozik majustol 2-esre? Vagy hogy mukodik ez az egesz folyamat?

Nagyon koszonom!

0 pont pont pont

+1: a szamlazz.hu-n milyen szemelyes adatok kellenek a maganszemelytol?

0 pont pont pont

Kedves Benjamin!
Forduljon gyorsan szakemberhez, ezt előre be kell jelenteni a NAV-nak, és bevallási kötelezettség és áfa könyvelési kötelezettség is fog keletkezni. Be kell jelentkezni áfa körbe, ezzel kezdődik az egész. A nyomtatvány a számlakiállítás előtt be kell küldeni a NAVnak, és ezt követően jön a számla kiállatás nettó érték +27 % áfa, majd a hónapot követő hónap 20 napjáig 65-ös bevallás.
Az adószámba való tény hogy -2- fog kerülni és ezt a NAV meg is fogja küldeni. Ha a vevő magánszemély, nem ev., akkor csak név és cím kell, a vevői adatokhoz.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Es hogy a 3,7 milliot megbontom 3,6ra es 100e-re az ugy mukodik h kevesebb legyen vagy folosleges? Illetve mar majus elejetol szamlazhatok afaskent?

Esetleg privatban kerhetnek egy ajanlatot ezzel kapcsolatban?

Budapesten elek.:)

0 pont pont pont

Meg annyi kerdesem lenne, hogy az afat ev vegen kell befizetni, vagy ezekre mik a lehetosegek?

Koszonom!!!

0 pont pont pont

Aki év közben lép be az áfakörbe, vagy kezdő vállalkozó, havi áfabevalló és áfafizető lesz.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Köszönöm!

Ha KATA-s alanyi áfamentes E.V.-től vásárlok a vállalkozáshoz szükséges dolgokat pl.: új laptop, nyomtató stb. Akkor azt le tudom írni az áfából?

Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Benjamin!
A befogadott számlák áfa tartalma helyezhető levonásba a kibocsátott számlák áfa tartalmából. Ha katástól fogad be számlát és áfás, levonható feltéve, ha nincs tételes tiltás hatálya alatt. Ha alanyi mentes akkor nincs mit levonni. Küldök egy két videót, hogy mire figyeljen, de én szakember igénybevételét javaslom. Nem elég csupán egy két részletet kiragadni, összefüggéseiben kell látni az egészet. Csak az áfa törvény több mint 300 § és tele van hivatkozással más törvényekre.
https://www.youtube.com/watch?v=gMKiMeBj5h8&list=PLMPYAEbOmdLVtxJ7RmGJnUsT8ZqyD95Ed
https://www.youtube.com/watch?v=XYTtBKu8NgQ&list=PLMPYAEbOmdLVtxJ7RmGJnUsT8ZqyD95Ed&index=6&t=33s
https://www.youtube.com/watch?v=GWHB9zXrzsk
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ