Társas vállalkozó jogviszonyának kezdete

Kedves Kollégák!

Egy banális, ámde irodánkban vitát kiváltó kérdésben szeretném a segítségeteket kérni. Adott egy újonnan alakult egyszemélyes kft., alkalmazott nélkül, az ügyvezető a tag, természetesen személyesen közre is működik. A 1041-es beadásakor kerültünk vitába egymással. A főbb dátumok a cégnél:

Vezető tisztségviselő jogviszony kezdete a cégjegyzék szerint: 2022.03.09. (Hatályos: 2022.04.01.)
Vállalkozás bejegyezve: 2022.04.01.
Adószám: státusz kezdete: 2022.03.28. (Hatályos: 2022.04.01.)
Tag tagsági jogviszony kezdete a cégjegyzék szerint: 2022.03.09. (Hatályos: 2022.04.01.)

Véleményetek szerint milyen kezdődátummal kell beadni a 1041-et, valamint a 08-at és a 65-öt? Már irodán belül is voltak egyet nem értések, aztán a NAV ügyfélszolgálat 3 telefonálás alatt 3 különböző álláspontot képviselt. Kíváncsi lennék a ti álláspontotokra is.

Előre is köszönöm!

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Kolléga!
A helyes dátum 1041-es és 2065 ös, amúgy minden más esetén is az adóhivatal törzsadat nyilvántartásában szereplő dátum, melytől az adószám él. Ha egy 04.01. sajnos csinálhattok akármit, "adószám az említett időpontban nem él" jelzéssel visszadobnak minden beküldött dokumentumot. Értem a problémát, hogy mi van az iratokban, de tenni csak azt tudjátok amit az informatika enged. Természetesen az előtársasági időszakot is tartalmazzák az időpontok, hiszen a társasági szerződést ellenjegyzésétől a társasági bejegyzéséig terjedő időszak az előtársaság.
Tehát a társasági szerződés ellenjegyzésének napja a jogilag pontos időpont. Ezzel a dátummal kell bejelenteni az ügyvezetőt, ha informatika miatt nem sikerül, akkor amit a NAV rendszere enged. Más nem tudtok tenni, egy két napról van szó úgyis, de úgy is kaptok róla visszajelzést hogy befogadták van sem.
Laci

2 pont pont pont

én is a törzset szoktam ilyenkor lekérdezni, ott látszik. :) És ha rosszul adom be, akkor visszadobja a rendszer :)

0 pont pont pont

Kedves Kolléga!

A törzsadatot kérd le, illetve kérd le a cégjegyzékben is az adatait és hasonlítsd össze, abból ki fog derülni, hogy mikortól él valójában a vállalkozás, mikortól él az adószáma, illetve mikortól kezdődik a tagsági jogviszony!

Üdv.:
Csirincsikné

0 pont pont pont

Köszönöm az eddigi válaszokat. A törzsadaton az alábbi dátumok vannak:

Tevékenység kezdete: 03.28
Cégbíróságon jegyzett tulajdonos: 04.01
Cégbíróságon jegyzett képviselő: 03.09

Szerintem rápróbálok a 03.28-ra, aztán meglátjuk mi lesz belőle :)

0 pont pont pont

Én is a 03.28.-at mondanám ezek alapján! :)

0 pont pont pont

A 1041-et még az alakulás napján be kellett volna nyújtani papíralapon (jelölve, hogy adószám még nincs), majd megismételni a benyújtást elektronikusan, miután megérkezett az adószám. (Tudom, senki sem csinálja, de attól még a NAV szerint így szabályos...)
A 08-as első időszaka is az alakulás dátumától datálódik, mivel a társas vállalkozó onnantól bizttosított.
Igen, először vissza fogja dobni a NAV, hogy adószám még nem élő erre az időszakra, de aztán korrigálják magukat és feldolgozzák a bevallást. :-)
A 65-ös első időszaka viszont az adószám kiadás dátumával kezdődik.
A 29-est és a HIPA-t is majd az alapító okirat dátumától kell benyújtani, jelölve, hogy előtarsásági időszakot is tartalmaz. Kivéve, ha külön adtok be bevallást a bejegyzésig terjedő előtársasági időszakra.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ