Csak év végén utalhatom ki magamnak ÁFÁ-s egyéni vállalkozóként a nyereséget?

Próbáltam megtalálni a választ a kérdésemre egy korábbi hasonló kérdésnél. (https://konyvelok.hu/kerdes-valasz/9938/egyeni-vallalkozo-privat-szamlara-utalas), de sajnos még mindig nem teljesen tiszta.

- ÁFÁ-s tételes elszámolású egyéni vállalkozó vagyok, illetve van a vállalkozásomnak "saját" számlája.

Az alábbi kérdésekre szeretnék választ találni, ha esetleg volt már hasonló kérdés, elnézést.

- Magam után befizetem a vállalkozói kivét után fizetendő járulékokat.
Kérdés:
1.1) Amikor kiutalom magamnak a minimálbér nettó részét a magánszámlámra, akkor ezt meg kell jelölni a közleményben, hogy ez a vállalkozói kivét vagy csak az 58-as lapon bejelentem, és utána kiutalom bármiféle megjegyzés nélkül?

- A minimálbér kifizetése után megmarad a vállalkozói számlámon, például 150 e Ft. Ha jól tudom, év végén meg kell fizetnem ezután a szja-t (15%) + osztalékadót (9%), ami ebben az esetben 36 e Ft.
Kérdéseim:
2.1) Csak év végén vehetem ki ezt a pénzt?
2.2) Csak akkor vehetem ki, ha már befizettem a 15%+9% adókat?
2.3) Kivehetem akár minden egyes hónapban? Pl. 150 e-36 e=114 e Ft maradna, ezt a 114 e-t akkor ugyanúgy kiutalhatom magánszámlára?
2.4) Ha kiutalom magánszámlára, akkor ezt fel kell tűnteni közleményben?
2.5) Lehet csak túlbonyolítom. A bejelentett kivét utáni összeg a vállalkozói számlán az automatikusan osztaléknak számít? És lényegében akkor utalom ki magánszámlára, amikor gondolom, a lényeg, hogy év végén fizessem be utána a 15%+9%-ot?
2.6) Ha év közben utalom ki, akkor kell fizetni osztalékelőleget?

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Precíz levezetés! A kivét nettó részét utalhatja magának akár a hónap utolsó napján is. Az osztalékot (annak a nettó részét akár az év végén is ha minden adat rendelkezésre áll, de a következő évben május 31-ig ahogy kényelmes. Ha év közben pénzre van szükség, fel lehet venni a pénz, ekkor házipénztárba könyvelődik, ha nincs mögötte költség számla, aki kp-s. Amikor az 53-as bevallást pedig ráküldte a rendszerre, az adókat befizeti a nettó osztalékot pedig kikönyveli a pénztárból -ez is lehet egy megoldás.
Az osztalékról küldök egy videót.
https://www.youtube.com/watch?v=yt9eXCWJlGs&t=818s
Üdvözlettel:
Mart László

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Utalhat magának át a magánbankszámlájára pénzt a vállalkozói kivéten felül is csak számítani kell az év végi adókra, hogy arra maradjon pénz kifizetni! Egyéni vállalkozónál nincs olyan értelemben jelentősége, hogy növeli a pénztárt, mint egy kft esetén pl., mivel a vállalkozó és a magánszemély egy és ugyanaz a személy! Nem kell év közben osztalékot sem fizetni a plusz átutalt összeg után, csak ahogy már említettem az év végi adókra legyen fedezet!

Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

2 pont pont pont

Kivétet annyit vesz ki amennyit akar és akkor amikor akarja akár oránként is ha van rá fedezet,a kivét olyan mint a munkabér az Ev-nak,meg kell jelölni a könyvelő honnan tudja mi az a utalás.....

3 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ