Székhely-használat egyéni vállalkozó

Tisztelt Szakértők!

Férjem egyéni vállalkozást indított.

Az egyéni vállalkozás székhelye az 1/1 tulajdonú, különvagyonomat képező ingatlan, amely a férjem állandó lakcíme is. Az ingatlan részét képezi a lakóház és a garázs-műhely.

Férjemmel azt terveztük, hogy a székhely használatért díjat - székhely-használati díjat fizetne.

Az ingatlan székhelyként történő használatáért állapíthatok meg díjat?
Amennyiben igen, akkor ennek a módja, ha jól tudjuk, szerződéskötés és magánadószám kiváltása a számlázáshoz. Helytállóak ezek az információk?

Ha az ingatlan lakóház részére, nem lehet a székhely-használatot így megoldani, mert az a Férjem bejelentett állandó lakcíme, akkor megoldás lehet a garázs-műhely bérbeadása részére?

Előre is köszönöm szépen a választ!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Tünde,

A saját ingatlant bérbe lehet adni a vállalkozás részére. Célszerű egy helyiséget kiválasztani és konkretizálni a szerződésben, hogy pontosan mit fog bérelni az egyéni vállalkozó. Ha a lakórészben nem elkülöníthető a helyiség ez lehet a garázs vagy műhely is. A végzett tevékenység is befolyásolhatja, például egy asztalos tevékenység esetében inkább a műhely, míg mérnöki tevékenység esetén lehet az egyik szoba.

A bérleti díjat és a közüzemi díjak számlázását m2 arányosan kell figyelembe venni. ( Vagy bármilyen arányszám alapján a lényeg, hogy nem lehet a pl-ul teljes villanyszámlát a vállalkozásra terhelni.)

A bérbeadást igen adószám kiváltásával és a bérbeadási tevékenység bejelentésével lehet végezni.
Az adószám alapvetően nem lenne kötelező, de a bérbevevő (egyéni vállalkozás) számlát fog kérni, így az adószám szükséges.

Üdv
Jankovics Hajnalka

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ