Egyéni vállalkozó és kft. együttműködése

Tisztelt Szakértők!

Egyéni vállalkozó vagyok jelenleg. 
Egy munka-megbízással kapcsolatban úgy alakult, hogy a feladatok elvégzését egy többszemélyes kft.-vel végeznénk - a kft.-t a szükséges végzettséggel rendelkező személlyel együtt alapítanánk meg.

A megbízást a szerződés szerint az egyéni vállalkozásom kapja, a megbízási díj is az egyéni vállalkozásnak kerül kiutalásra - ezen már nem tudok változtatni.

A beérkező díjból a most alapításra kerülő kft.-nek (amiben alapító tag lennék, esetleg ügyvezető is), mint alvállalkozónak kerülne kiutalásra a termék előállításához szükséges összeg.


A kérdéseim a következőek:

A fent leírt módon - egyéni vállalkozóként az alvállalkozó cégben tagként - megvalósítható ez az együttműködés?

Amennyiben az együttműködés így mehet, akkor ezt a számlázás során a következőképpen lehet megoldani?

1. A beérkező díjról én mint egyéni vállalkozó kiállítom a számlát a megbízónak
2. Az egyéni vállalkozásommal megbízom a kft.-t a termék előállításával - erről a tevékenységről a kft. állít ki számlát a részemre, mint egyéni vállalkozó részére.

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kérdező!
Ebben az esetben felmerül a kapcsolt vállalkozás intézménye. Nagyon vigyázni kell arra, hogy ne legyen belőle jogosulatlan adóelőny, mert akkor nagyon nagy büntetésre számíthat. Fel kell tárni az ügylet ellenértékét, mely szokásos felek között milyen árban valósulna meg és részletesen indokolni kell, hogy miért így történik a számláz. Erre viszont adótanácsadót vagy adószakértőt kell megbízni, hogy a szokásos piaci ár nyilvántartást elkészítse és ellenjegyezze. Hozzá teszem ez sem 100 %. Ami a legbiztosabb, hogy a NAV-val is jóvá kell hagyatni, mert akkor nem tudnak bele kötni, ennek viszont hétszámjegyű ára van. Önnek kell mérlegelni, hogy melyik utat választja. A számlaadatszolgáltatásból mindent látni fognak és erre harapnak is rendesen -de önmagában nem tilos a tevékenység.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Köszönöm szépen a választ!

Közben annyi még eszembe jutott, hogy talán megoldás lehetne az, hogy ha

1. az egyéni vállalkozást alakítanánk át Kft.-vé
Azt olvastam, hogy egyszemélyes Kft.-vé át lehet alakulni, viszont arról nem találtam információt, hogy többszemélyes Kft.-t létre lehetne-e hozni átalakulással; ha igen, az jó lenne.

vagy

2. személy szerint én nem lennék tagja a Kft.-nek
A Kft.-ben ebben az esetben viszont közvetlen hozzátartozó (házastárs) tag lenne.
Ez is kimerítené a kapcsolt vállalkozás intézményét?
A szak-végzettséggel rendelkező személy az ügyvezetéstől elzárkózik.

vagy

3. alapítás alatt álló Kft. mint előtársaság nevében állítanánk ki a számlát (a megbízó úgy döntött hajlandó a szerződést módosítani ha szükséges)
Viszont az átutalás ebben az esetben az egyik alapító tag magánszámlájára tudna csak érkezni, mert a cég jövő héten történő bejegyzéséig számlát nyitni nem tudunk, viszont a készpénzes számlák esetében meghatározott limitet meghaladja a megbízási díj összege.

0 pont pont pont

Kedves Márk!
Amikor kapcsoltságról beszélünk, három féle kapcsoltság van. Ptk. szerinti. pl. hozzátartozók, rokonok. Számviteli, a részsedés a cégben. Adózási kapcsoltság, ha ezen tények fenállása alatt bármiféle tranzakció történik a cégek között. Természetesen ez önmagában nem tilos, de kockázatos, mert ami az egyik vállalkozásnak bevétele lesz a másiktól, az a másikban valamilyen adó alapját csökkeniti. Ezért vizsgálni kell az indokoltságát annak, hogy milyen nem független féllel bonyolítja le a vállalkozás a tranzakciót. Egyéni vállallkozóból lehet egyszemélyes kft. igen. Egyértelműen igen a válasz, majd átalakulhat többszemélyesség, de ez macerásabb egy kicsit. A magánszemély számlájára ne menjen a cég bevétele, ez szabálytalan. A cég pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett és jogszabály szerint a pénzforgalmat azon kell bonyolítania.
Az előtársasági időszak alatt lehet kiállítani számlát, de akkor az előtársasági időszakról külön tao bevallást kell készíteni és beszámolót közzétenni, még akkor is ha három napos ezen idősz. Célszerű ezt megbeszélni a könyvelővel, hogy vállalja-e, mert sokan ezt nem szeretik.
Üdvözlettel:
Mart László

3 pont pont pont

Köszönöm szépen a választ - nagyon sokat segített!

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy mi az oka annak, hogy ennyire "kacifántos" módon szeretnék megoldani a munkavégzést, számlázást!? Ha csak a végzettség hiánya az, akkor arra más lehetőségek is vannak, illetve mérlegelni kell, hogy melyik lehetőség a leggazdaságosabb, mert a Kft. nyitása is költségekkel jár, illetve onnan a későbbiekben a pénzkivétel is nehézséget jelenthet (járulékok stb..)!
Én személy szerint azt tanácsolom, hogy előbb a lehetőségeket mérlegeljék, de ez csak egy észrevétel!

Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ