KATA alóli kilépés utáni osztalék

Bt. kilépett a KATA-ból 2021 évben. Nyitó mérlegben szerepel KATA időszak alatt keletkezett eredménytartalék. A KATA időszak alatt a beltag volt KATA alany. Ha most osztalékot fizet ki, hogyan kell eljárni? Az eredménytartalékból a beltag részére adómentesen kifizethető a rá eső összeg, a kültag számára pedig az általános szabályok szerint kell eljárni?

Köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

3 válasz

Először is kötelező a könyvvizsgálat! A nyitó mérleget könyvvizsgálónak kell hitelesítenie és ezekről a kérdésekről elsősorban Ő dönt és tesz javaslatot, ez nem könyvelői, sőt nem is adótanácsadói kompetencia, de ha eredménytartalékról van szó, érvényes rá az számviteli törvény 39 §(3)-bek, azonban én az áttérés előtt kivenném a pénzt. A katás időszak alatt megszerzett bevétel a katás bevallásba kerül, függetlenül attól, hogy pénzforgalmilag realizálódott vagy sem. A katás időszak alatt kelekezett pénzforgalmilag nem rendezett vevőszámla, a nyitómérlegben vevőkövetelés lesz. Az eredménytartalék pedig kata alatt nem értelmezhető, mert nem a számviteli törvény alanya.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves László!
Köszönöm a választ. A nyitómérlegben az eredménytartalékot a könyvvizsgáló osztotta fel ilyen módon. Úgy gondolom eredménytartalékból való osztalékfizetés esetén van ennek jelentősége, de lehet hogy tévedek.

0 pont pont pont

Ha a könyvvizsgáló így rendelkezett, akkor nincs más teendő. A hagyományos módszer alapján meg az osztalékfizetés a szabad eredménytartalékkal kigészített adózott eredmény akkor fizethető ki osztalékként, ha osztalékfizetést követően sem csökken a saját tőke a jegyzett tőke összege alá.
Mart László

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ