Kata tanuló jogviszony után

Kedves szakértők!

Kicsi problémába ütköztem és szeretnék valami megoldást találni.
2020-ben indítottam a katás vállalkozásomat tanuló jogviszony mellett középiskolában, majd 2021-ben elkezdtem az egyetemet, viszont ott hagytam év vége fele és mind végig havonta 25 ezer forintot fizettem mai napig. Azonban, ha lekérdezem, hogy van-e tartozásom a NAV oldalán, akkor azt írja, hogy nincsen, ilyenkor mi a helyzet vagy hol tudok erről több információt szerezni? Mások elvileg kaptak értesítést, hogy már 50 ezret kell fizetni én azonban nem kaptam sehol sem.
Azt hozzátenném, hogy most februárban ismét jelentkeztem egyetemre.

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kérdező!

Amikor otthagyta az egyetemet utána volt munkaviszonya vagy valami? Ha nem, akkor ott már főállású KATA vállalkozónak minősült, melyet Önnek (vagy a könyvelőjének) le kellett volna jelenteni a NAV felé és ezáltal az 50 e Ft-ot megfizetni. A NAV-nál azért nincs tartozása, mert a 25 e Ft-okat megfizette, illetve a bejelentések alapján ők ezt várták el Öntől! Korrigálni szükséges a jogviszonyt úgy fog életbe lépni az 50 eFt, illetve így lesz valós a jogviszony! Februártól ismét csak a 25 e Ft-ot kell fizetni!

Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A katában a fizetés mind a tételes adó tekintetében, mind a 40 % tekintetében, minden esetben követendő, azonban más más a helyzet attól függően, hogy kitől mennyit kap, mert a 12 millió forintos keret és a 3 millió forintos keret egyes esetekben beleszámít egymásba. Nincsen kétszeresen megfizetett 40 %, a tételes adófizetési kötelezettség természetesen változatlan, de minden információt megtalál ebbe a videóban.
https://www.youtube.com/watch?v=89CkeCRX54U&list=PLMPYAEbOmdLXzIaKfhp_g_7h-wNPy9Ft-&index=8&t=350s
Ha Ön igazoltan nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezik akkor 25.000 Ft. a havi adó.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Csirincsikné Donkó Beáta!

Nem volt utána munkaviszonyom.
Februárban viszont csak jelentkezést küldtem be, onnantól akkor már úgy számít, hogy csak 25 ezer forintot kell fizetnem a leírtak alapján amit írt?

0 pont pont pont

Kedves Mart László!

Köszönöm a videót!

0 pont pont pont

Kedves Alex!

Ez, amit ír, hogy "februárban csak a jelentkezést küldtem be" már egy kicsit bonyolítja számomra a helyzetet olyan szempontból, hogy ha eddig nem lett lejelentve a főállás, akkor eddig is a 25 e Ft volt fizetve! Ezért ezt most nem értem, hogy mit is szeretne tudni pontosan!? Úgy látom egy kicsi keveredés lehet a dologban! Azt tanácsolom keressen egy könyvelőt és tegyék rendbe mihamarabb!

Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ