Kötelező-e havonta fizetni a katát?

Kedves Szakértők,

Néhány helyen olyat olvastam, hogy mondjuk, ha csak 3 millió a bevételem egy év alatt, akkor elég csak 3*50 ezer forintot fizetnem azaz 3 hónapra, ugyanis a bevételem nem haladja meg a 3 milliót. Ez igaz? Ha igen akkor ez hogy nézne ki, csak abban a hónapban kell katát fizetnem amelyikben kapok bevételt is?

Köszönettel,
Alex

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!

Nem az számít, hogy a bevétele meghaladja-e a 3 millió Ft-ot vagy sem. Nem ez a mérvadó a KATA fizetésénél, hogy azért kell 3*50 e Ft-ot fizetni, mert a bevétel nem haladja meg a 3 millió Ft-ot! Lehet olyan helyzet, hogy valaki egy évben csak 3 hónapra fizette meg a KATA összegét egyéb befolyásoló tényezők miatt! A KATA fizetési kötelezettség nem attól függ, hogy mely hónapban kapja a bevételt, hanem hogy mely hónapban működik, mint KATA alany! Tehát ha Ön KATA-s egyéni vállalkozó pl. és teljes évben működött a vállalkozása, nem volt táppénzen, nem szünetelt stb., akkor mind a 12 hónapra meg kell fizetni a tételes adót függetlenül attól, hogy mely hónapban volt bevétele!

Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

1 pont pont pont
  • +1  
    2022.03.18. Alex

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ