Bt. beltag KATA-s vállalkozó szeretne lenni

Jelenleg EVA szerint adózó Bt. beltagja (ügyvezetői teendőket is ő látja el) 130 ezer forint alapján fizeti a járulékokat, a neje 64,500 forintos részmunkaidőben munkaviszony keretében dolgozik ugyanott. 2017 januárjától a Férj (most beltag) vállalkozó szeretne lenni, de KATA szerint (évi 8 millió bevételig, havi 50 ezer járuléktömeggel) szeretné a munkáját végezni. A neje maradna a Bt.-ben, de a kérdés az, hogyan láthatja el a férj ingyen (járulékmentesen) a Bt. ügyvezetői teendőit és lehet-e mellette "főállású" KATA alany, illetve hogyan jelentkezhet be a KATA alá.
Köszönöm a segítségeket.

0 pont pont pont

11 válasz

Tisztelt Kérdező!

Egyszerre egyéni vállalkozó és Bt beltag nem lehet valaki. Kizárja a kettő egymást.
Abban az esetben tud vállalkozást indítani a férj, ha a bt társasági szerződését, alapszabályát módosítják a cégbíróságon és a feleség lesz a beltag, a férj meg a kültag. Ebben az esetben a feleség személyes közreműködése után szintén a garantált bérminimum után kell járulékot fizetni. Ha csak nem nyugdíjas vagy 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik.
Ha ezt meglépik, akkor figyeljenek továbbá, hogy ugyanazon tevékenységet a Bt és az EV ne végezze egyszerre, mert az adózás oldaláról adóelkerülésnek is minősíthető.
KATA alá az egyéni vállalkozás indításakor a nyilvantarto.hu weboldalon az webes ügységed alatt kell bejelentkeznie.
Egyébként a Bt-ben is lehet Katás a beltag, mint személyesen közreműködő tag. Ekkor is csak 50eFt járulék terheli. Gondolom a bevételek nagysága miatt ezt nem érné meg választani.

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszát és megerősítését. Körülbelül Én is ezen állásponton vagyok, de mivel most a vízcsapból (internetes hírportálok) is a KATA folyik, a vállalkozók foggal körömmel ragaszkodnának hozzá, és nem értik meg hogy csak ha helyet cserélnek (beltag-kültag személye) akkor tudnak estleges lépéseket tenni.

1 pont pont pont
  • +1  Csapból is Kata folyik, de vannak buktatói!
    2018.01.15. Mart László

Még egy kis kiegészítés a kollega válaszához.

Amennyiben a feleség lenne a beltag és a férj a kültag, akkor a Bt. választhatja úgy is a KATA-t, hogy a férj személyes közreműködő kültagként 50ezres KATA-t fizet, mellette pedig egyéni vállalkozóként kiegészítő tevékenységet végzőként 25ezret. De ha van egy nyugdíjas, aki beltag lehet, akkor a feleség is kihozható személyes közreműködő kültagnak 50ezres KATA-val, a nyugdíjas után meg a 7.000,-Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot kell csak megfizetni.

Az azonos tevékenységi körrel valóban vigyázni kell, plusz az EV nem számlázhat be a Bt-be, mert az EV tagként benne van és az adókijátszási célt valósít meg valamint illegálisan von ki pénzt a vállalkozásból.

0 pont pont pont

Tisztelettel tovább ragoznám a kérdést...
BT. kültag személyesen közreműködő KATA főállású (50.000,- et fizet) lehet-e egyéni vállalkozó KATA főállás melletti? (25.000,- KATA befizetéssel)

0 pont pont pont

Igen!

0 pont pont pont

Tisztelettel ha lehet még egyet csavarni a kérdésen!
Lehet-e főállású (50.000-et adózó) katá-s Bt. kültag a férj, akinek frissen bezárt kata-s egyéni vállalkozói-ja volt (önkéntes döntés, nem kizárás), ha a feleség bt. beltag( csendestárs, csak adminisztratívan ügyvezető, mert van 40 órás munkaviszonya. Ezt egészíti ki, hogy a feleség gyed-en van és 2.gyerek is születik hamarosan... Előre is köszönöm a választ

0 pont pont pont

Tisztelt Péter!

Véleményem szerint igen. Nem zárja ki a kettő egymást!
Mivel valaki egyéni vállalkozóként is lehet Katás és a Bt. kültagjaként is lehet Katás, itt ugyanis nem a magánszemély a Kata alanya, hanem a Bt.
Sőt több Bt. kültagjaként is Kata alanya lehet egyszerre.

0 pont pont pont

Tisztelt Péter! Nekem is lenne egy kérdésem az előzőkhöz. Jelenleg Katás egyéni vállalkozó Bt kültagja lenne, 35% tulajdonrésszel, de az egyéni vállalkozást nem szüntetné meg. A bt-ben nem közreműködne csak csendestárs.Viszont mint ev. azonos tevékenységet végez mint a Bt. Ez lehetséges-e? Gondolom ebben az esetben sem számlázhatnak egymásnak.

0 pont pont pont

Kedves Kissné Papp Gyöngyi!
Lehetni lehetséges, sőt mit több még be is számlázhatnak egymásnak, itt a szokásos piaci árat kell alapul venni és kapcsolt vállalkozás jön létre. Viszont tény, hogy kockázatos lenne az ügy. Abban az esetben ha a csendestárs osztalékot szeretne kivenni, szintén indokolt a számviteli nyilvántartás vezetése, tudom furán hangzik én is jómagam egy továbbképzés után a NAV képviselője által tartott előadáson hallottam pont tőle, hogy két nyilvántartást egymás mellett kell vezetni, hiszen a Kata tv. egyértelműen bevételi nyilvántartás írt elő, valamint a Katá-s vállalkozás nem alanya a számviteli törvénynek. Ugyanakkor a magasabb szintű nyilvántartás semmi se tiltja még pluszba.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt Mart László!

Kissné Papp Gyöngyit kiegészítve, ez akkor is lehetséges,ha 50% tulajdonos?
Ha a csendes társ nem vesz ki osztalékot illetve nem számláznak egymásnak, akkor nem kell számviteli nyilvántartást vezetni?

Köszönettel:
Anita

0 pont pont pont

Kedves Fejsze Anna!
Amennyiben adózási értelemben Tao tv. 4. § 23.) nincs kapcsoltság, nem a számviteli kapcsoltságra gondolok és a kisadózó bt. legalább egy kisadózót bejelentett az adózási kötelezettség megállapításához nem szükséges számviteli nyilvántartás. A katás bt. nem tartozik a számviteli tv. hatálya alá, azonban az áttérési szabályokat és az áttéréskor az osztalékadót kiváltó adót le kell adózni, ha az áttérés üzleti éve előtti üzleti évre a osztalékot jóváhagyott. Számvitelben a következő üzleti évben az adózott eredményt átvezetem az eredménytartalékba és megszavazatott osztalékot előírom kötelezettségként. Persze akkor fogom leadózni amikor felveszik. Ha van kölcsönügylet, vagy akármi más ami polgárjogi kötelem, nem kerül ki a főkönyvi nyilvántartásból, valamint ha megszűnik a kata alanyiság a visszatérés számviteli elszámolását is meg kell oldani, így óvatos lennék a számviteli nyilvántartás mellőzésével. Ennek hiányából egyes esetekben lehet probléma, a vezetés semmi plusz problémát nem okoz. A könyvelője majd eldönti, hogy indokolt-e vagy sem. Célszerű egy vállalkozásban hosszútávon előrenézni, nem csak a holnapra. A siker kulcsa mindig a körültekintő eljárás.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ