KATA táppénz

Sziasztok!

Főállású KATA-s egyéni vállalkozó elmehet táppénzre? Ha igen, mennyi pénzt kaphat?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!

Főállású KATA egyéni vállalkozó jogosult táppénzre, az ellátás alapja attól függ, hogy havi 50.000 vagy 75.000 Ft-ot fizet. Előbbi esetben az ellátás alapja havi 108.000Ft, utóbbi esetben 179.000 Ft.

1 pont pont pont

Elmehet, havi 50.000-60.000 Ft körüli összegre számíthat 50.000 Ft-os kata ( 108.000 Ft ellátás alap 50, vagy 60/-a lehet a havi összeg. ) esetében.

Ellenben táppénz alatt nem folytathat bevételszerző tevékenységet és már havi 1 napi táppénz is, az adott hónapot a bevételi értékhatárból le kell vonni a bevételi értékhatár számításánál.

Így az a kérdés megéri-e?! Ez a kata egyik hátránya ilyenkor többek között, az alacsonyabb tételes adó miatt.


-2 pont pont pont

Az előző hozzászólást szeretném javítani azzal, hogy nem kell a bevételt arányosítani hóközi táppénz esetén. Viszont, ha az adott hónapban akár csak 1 napot is nem volt táppénzes állományban, akkor meg kell fizetni az adott hónapra a teljes KATA adót, viszont marad arra a hónapra az 1 milliós keretösszeg. Kata-t pedig csak akkor nem kell megfizetni, ha táppénz ideje eléri a 30 napot! Tehát pl. ha valaki 2 hétig van betegállományban, akkor fizeti a teljes havi KATA-t, marad az 1 milliós kerete a hónapra, viszont a 2 hétre kap némi táppénzt.

3 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ