Késedelmes ÁFA és KATA bevallások

Sziasztok!

Február 25-e volt az ÁFA és a KATA bevallások határideje. A könyvelőm nem csinálta meg a bevallásokat. Meddig van ideje pótolni?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

11 válasz

Ez a könyvelő olyan mint Columbo felesége senki nem látta,be kell adni a mulasztási bírságra meg fel kell készülni aztán adóbírság ,végrehajtás,árverezés vagyon elkobzás stb.. ha már nincs könyvelő.

1 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Az, hogy a könyvelőnek mi a dolga, az azon múlik mire szerződtek. Ha a bevallást elmulasztották, első körben felhívást fognak kapni rá, hogy pótolják. Amennyiben a felhívást követően sem tesznek eleget ennek, akkor jön a bírság. Amennyiben akadályoztatva vannak, akkor igazolási kérelem adható be. Ha nem vallják, be akkor az jön amit kollága ír.
Üdvözlettel:
Mart László

3 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat! Szerencsére e-mail levelezésben mindennek nyoma van. Én már január első hetében elküldtem nekik mindent, vagyis jeleztem az igényt, hogy készítsék el a bevallásokat. Sőt! Február 25-én, a határidő napján még kérdeztek is valamit a bevallásokhoz kapcsolódóan, amire én rögtön válaszoltam is. Letagadni ezt nem tudnák, hogy ők a ludasok. Meg egyébként egy KATA-s vállalkozó ha kifizet egy évben a havi könyvelési díjakra ~100 ezer forintot, akkor 2 bevallás azért legyen már rendben 1 év alatt mert tényleg csak 2 IPA kell meg 1 KATA meg 1 ÁFA. Semmi más egész évre. Ha a bevallásokat se tartalmazná az évi ~100 ezer forint, akkor mégis mire fizetne egy KATA-s vállalkozó a könyvelőnek!? A semmiért!? Mert akkor holnaptól én is vállalom KATA-s vállalkozók könyvelését. Havi ~10 ezer a semmiért. Na mindegy, szerdáig várok. Ha szerdáig nem csinálja meg, akkor felhívom délelőtt és elérhetőségének, illetve válaszának függvényében fogom tovább vinni az ügyet. Legrosszabb esetben váltok könyvelőt és mással megcsináltatom ezeket a bevallásokat, vele szemben meg elindítok valami jó kis borsos jogi ügyet. Egyébként szerintem csak el van havazva és próbálja utolérni magát. Remélem így van és szerdáig mindent megkapok.

0 pont pont pont

A határidő lejárta után, de még a felszólítás előtt be lehet küldeni a bevallásokat vagy már meg kell várni ilyenkor a felszólítást?

0 pont pont pont

Várja meg a felszólítást. De az abban írt határidőt mindenképpen be kell tartani. Azaz el kell készíteni a bevallást és várni a felszólításra. Meg fog érkezni. Adnak mondjuk 3napot :) Azonnal elküldi, nem lesz bünti és akasztás sem :)

1 pont pont pont

Legyen igazad! Megértem, hogy a könyvelőm nem belőlem él. Az én pénzemből maximum éhen halni tudna, csak akkor is bánt ez a dolog, hogy miért kell csúszni, ha én időben rendelkezésre adok mindent. Megnéztem a tavalyi bevallásokat és annyira egyszerűek ezek a bevallások, hogy még talán én is megtudnám csinálni, tehát tényleg nem értem, hogy miért nem volt erre a 2 bevallásra januártól, kb. 50 nap alatt kétszer 5 perce. Na mindegy.

0 pont pont pont

Kedves S. Dániel!

Hasonlók miatt kezdtem könyvelést tanulni évekkel korábban. A könyvelők a kis ügyfeleket nem igazán szeretik és sokad rangúak nekik. Volt, hogy magamnak kellett végül leadni az Áfa bevallást. És olyan is, hogy másfél éven keresztül nem könyvelt semmit a könyvelőm és 0-ás bevallásokat adott le, a tudtom nélkül, azokat is határidőn túl. 5-40.000 Ft ismételt mulasztási bírságokat fizettem végül meg, meg persze a másfél év újra könyvelését , adóhiányt és önellenőrzési pótlékokat.

Polgári peres eljárásban hibás teljesítés miatt érvényesítheti a követelését a könyvelőn ( könyvelési díjakra és bírságra is ) ha még lesz kin, ugyanis nálam pl. addigra már kényszertörölték a könyvelő céget a Navnál tett feljelentés miatt, mert kiderült törölt adószámmal szerződött és "folytatott tevékenységet", számlázott éveken át.

Amit célszerű be is jelentenie, és ha EGYKE nyomtatványon az Ön esetében a könyvelő a képviseletre jogosult, akkor a bírságot vissza is vonják, jóváírják az adószámláján.

Rosszabb esetben elkérte az Ügyfélkapu azonosítóját és az Ön neve alatt adta be a bevallásokat, akkor nehezebb a bizonyítás, de nem lehetetlen, írásos szerződés nélkül is akár.

Pótolhatja az elmaradt bevallásokat, jó eséllyel büntetés sem lesz belőle, csak felszólítás.

Ha gondolja, keressen meg könyvelő váltás kapcsán, reális ár/érték arányon, kb fele annyi díjért dolgozunk Katasoknak,mint amit írt ( 4.990 Ft/hó, vagy csak a bevallásokat kell megfizetnie 1.490 Ft/db áron, ha nem kér havi bevétel nyilvántartás vezetést és értékhatárfigyelést, mivel az egyéni vállalkozók , katasok nem tartoznak a számviteli trv. hatálya alá, így bárki képesítés nélkül is könyvelheti őket, akár önmaga is! ),
Indulóknak és könyvelő váltóknak az első hónap díjmentes!

Ugyanakkor érdemes lehet átgondolni tevékenységtől és bevételtől függően, hogy megéri-e a kata + áfa alanyiság egyáltalán még 2022-ben, vagy átalányadózóként adózna tovább.

https://www.atavkonyveles.hu

0 pont pont pont

Kedves Dániel és Heurékes!
Nem igazán illdomos egy könyvelői szakmai oldalon szidni a könyvelőket kívülállóként!
Dánielnek azért megjegyezném, hogy ahogy írta az a két bevallás máris 4, ha pedig áfa bevallásra is szükség van, mert áfakörös a vállalkozás, akkor nem sok az a cirka havi 10 ezer könyvelési díj. Az, hogy a KATA szerint adózik csak egy dolog, az áfa miatt mindent ugyanúgy kell könyvelni mint más egyéb vállalkozóknak. Talán legjobb lenne először a könyvelőt kérdezni, hogy beküldte-e a bevallást, és ha nem mi az oka a késedelemnek.

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Egyetértek az előttem szóló Complex 2008 Kft.-vel, azért így leegyszerűsíteni nem lehet a könyvelést, függetlenül attól, hogy milyen vállalkozásról, adózásról stb. van szó! Azért azt is nézni kell, hogy a vállalkozóink rendelkezésére állunk és a könyvelési feladatokon túl tanácsokat adunk nekik, elnavigáljuk őket (amiért legtöbben plusz pénzt nem is kérünk, holott láttunk már szerintem mindannyian tanácsadásról szóló számlát elég magas összegről, ami pl. nem is volt indokolt és kifizettették az ügyféllel)! Azért a könyvelő tudását is valahol meg kell fizetni, hogy bármilyen kérdéssel, kéréssel fordulhatnak hozzánk (ezt arra írom, hogy mindenki nagyon bátran állítja, hogy tudna magának könyvelni és itt szokott jönni az, hogy csak ezt és azt mondjuk már el azért, hogy hogyan is kellene csinálni)!

Abban nem értek egyet, hogy meg kell várni azt, hogy felszólítsanak a bevallás beadására! Nézik a jogkövető magatartást és ha észleltük a hibát, akkor minél előbb (felszólítás nélkül is) korrigálnunk kell azt!

Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

2 pont pont pont

Nincs könyvelője lássatok már ,ha meg volna sok ilyen ügyfelet mindenkinek könyvelni nem kell neki a bevallást nem kell beadni neki,kérdezni nem lehet a könyvelőtöl csak fizet ......

0 pont pont pont

Tisztelt Complex 2008 Kft!

Nem célom a könyvelők szidása, csupán saját tapasztalatot osztottam meg vele, mivel a kérdező is leírt egy utóbbi 10 évben erősen tapasztalható szakmai felhígulást, amit anno én is tapasztaltam saját bőrömön. Míg 15 évvel korábban egy könyvelőhöz lehetett vinni több céget is, ma már egy egyéni vállalkozást kell sok esetben elvinni 4-5 könyvelőhöz évente váltogatva.

Úgy gondolom az sem helytálló, ha egyből a "KATASnak nem kell könyvelő " urban legendet húzzuk rá egy kérdezőre ( noha sokan vallják ezt a túl hype-olt nézetet), sok egyéb mellett.

Létezik járható arany középút, ahol mindkét fél elégedett tud lenni és szakmailag is, jogszerűen és leginkább eredményesség tekintetében is helytálló az együttműködés.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ