Albérlet - közös költség

Üdvözlöm!

Magánszemélyként magánszemélynek adtam ki lakásomat, adózás szempontjából pedig a tételes költségelszámolást választottam az értékcsökkenés lehetőségét is kihasználva.

Sajnos azt tapasztaltam, hogy az albérlet adózásához tartozó, rezsi elemekkel kapcsolatos tájékoztatás a netes felületeken, még a NAV oldalán, s az ott dolgozók körében sem egészen tiszta.

Hosszú utánanézés után úgy értelmezem, hogy a tételes költségelszámolásnál a közös költséget is hozzá kell adnom az albérleti összeghez, amiből aztán az értékcsökkenést figyelembe véve kiszámítom a befizetendő adót.

A közös költségben fizetem a szemétdíjat és a távhőt is.
Ennek ellenére is hozzá adom a 70.000 Ft albérleti díjhoz a 19.500 Ft-os közös költséget?

Továbbá az MVM gázátalány költségét, valamint tv és internet díjat nem kell hozzáadni még az adózási tételhez?

Köszönöm válaszukat!

Üdv: Péter

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Péter!

Közös költség esetén mindenképp célszerű annak tovább számlázása, vagy beépítése a bérleti díjba, így a nettó árbevételre, mint adóalapot növelő tényező is hatással van.
Dönthet úgy is, hogy a bérlő fizesse a társasháznak közvetlenül, de ez nem javasolt!

Mivel más közüzemi átírástól eltérően , itt nem a bérlőt terheli az esetleges hátralék felhalmozása, hanem egyetemlegesen a tulajdonos/oka/t a így költségként ez a tétel az adóalanynál ( a Bérbeadónál ) fog megjelenni.

Emellett célszerű megemlíteni, hogy a közös költség több részre osztható, melyben a társasház SZMSZ-e alapján, a használati díjakon felül, fejlesztési díjtartaléka is lehet.

'Adózási tétel' alatt mit ért pontosan?!

Költség elemként elszámolható, ha;
- a bérleti szerződés alapján nem a Bérlő lesz ezeknek a közüzemi szolgáltatásoknak a szerződő fele, amelyhez Ön csakhozzájárulást ad és
- nem a Bérlő a felhasználó és számlafizető a bérleti szerződés időtartama alatt.

( Amennyiben áfakörös is, úgy érdemes odafigyelni az egyes szolgáltatások áfatartalmának és mértékének eltérésére is! ) ,

0 pont pont pont

Kedves Péter,
A bérbeadott ingatlan adózását több elszámolási módon lehet rendezni.
1. Amennyiben a bérlő kifizeti a rezsiszámlákat (korábbi NAV állásfoglalás értelmében a közös költség is része a rezsinek), az adózásban el lehet hagyni az összegüket, a bevételt szembe lehet állítani az amortizációval, mint adóalapot csökkentő tényezővel, iletve a ténylegesen (számlákkal igazolt) költségekkel. Az így számított összeg után kell az adót megfizetni. (Negyedévente az adóelőlegről se feledkezzen meg!)
2. Amennyiben a rezsi-számlák a bérlő nevére vannak átírva (Óvatosságra intem!), egyezik az eljárás az előzőekben leírtakkal.
3. Egyszerűsíteni is lehet az előző két esetet (pl, ha az amotzizáció és a tényleges költségek nem érik el a bérleti díj 10%-át, használható a 10% költségátalány. Ebben az esetben a bevétel 90%-a után kell az adót megfizetni.
4. Amennyiben Ön számlázza le a bérlőnek a rezsit, abban az esetben a bruttó bevétele a rezsivel növelt bérleti díj, mellyel szembeállítható a rezsiköltség, az amortizáció és az esetlegesen felmerült egyéb költség.
Üdvözlettel: Tarány Péter

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Küldök egy videót! Hátha segít kiigazodni.
https://www.youtube.com/watch?v=GbSDhx9uENI&t=1556s
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Köszönöm!

A közös költség elég nagy összeg, 19.500 Ft havonta... távhőt, szemétdíjat is tartalmaz, persze több olyan díjat is, mint pl... Lépcsőház takarítás, biztosítás...

Akkor mindenképp én (bérbeadó) fizetem a közös költséget, közvetlenül, de bérlőm mivel átadja nekem a közös költség összegét, ezért az albérleti díjhoz (70.000 Ft) hozzá veszem, a közös költség összegét is (19.500) s igy (70.000+19.500= 89.500 Ft) ebből számítom ki - az értékcsökkenés lehetőségét kihasználva, kiszámítása után - a befizetendő adót?!

A nevemen maradtak a közüzemi számlák... villany, víz, s a használattal arányos, pont amennyit fogyasztott a bérlő, az kerül leolvasásra, rögzitésre minden hónapban, s pont annyiról érkezik a számla havonta. Igy ezekből akkor nem adózok, költségként tehát ezeket elszámolhatom?!

Viszont, ami még érdekelne, hogy költségként elszámolhatom a következőket is, vagy ezeket is adjam hozzá az albérleti díjhoz?

Szintén a nevemen maradtak...
- Kábel Tv internettel, havonta jön a számla...
- MVM gázáltalány, (gáztűzhely) negyedévente jön számla.

Köszönöm!

0 pont pont pont

Tételes költségelszámolást választott, tehát minden a költséghelyen, a tevékenységgel kapcsolatban felmerülő költsége az adóalapját csökkenti.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Én ezt még részletezném Önnek, mert az írásából nekem az jön le, hogy nem teljesen egyértelmű még az Ön számára minden, viszont található az interneten egy nagyon jó és hasznos írás, így a linket másolom be, nem kezdeném most itt leírni, mert elég hosszadalmas lenne.... Itt szerintem elég részletesen le van írva minden helyzet, illetve ha bizonytalan még, akkor a költségekkel, rezsi költség kezelésével kapcsolatosan is választ fog kapni!

https://www.billingo.hu/blog/olvas/ingatlan-berbeadas-adozasa

Bízom benne, hogy hasznos lesz Önnek!

Üdvözlettel:
Csirincsikné Donkó Beáta

0 pont pont pont

Köszönöm!

Hasznos, azonban ebben a cikkben a közös költségre nem tér ki az írás?!

Rezsi sok helyen egyértelmű, 2019-től nem bevétel, így nem költség, nem kell adóznom belőlük, csak megfelelően dokumentálni, elrakni a számlákat csekkeket.

Közös költség?!

Úgy értelmezem, hogy a közös költséget - a tételes költségelszámolásnál is - bevételnek kell tekinteni az albérleti díj összeggel együtt?!

Ebből vonom le a költségeket. Jelen esetben én az értékcsökkenést, esetlegesen számlával igazolt javítási költségeket, s az így kapott összegből aztán kiszámítom a 15% szja-t.

Egy észrevétel a cikkből.

"a BÉRLETI DÍJBÓL ki kell számítani a 15%-os SZJA-t, amit negyedévente a negyedévet követő hó 12-ig kell a NAV-hoz elutalni"

A negyedéves adóelőleg utalásánál - az adott negyedév albérleti napok száma után - az értékcsökkenést már figyelembe vehetem, kiszámolhatom, hogy ne a bérleti díjból, hanem a költség levonása utáni összegből számoljam ki, utaljam el a 15% szja-t?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ