Magánszemély jövedelme írásos dokumentum nélkül

Kedves Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben egy külföldi vállalkozás vásárolna tőlem, mint adószámmal NEM rendelkező magánszemélytől digitális terméket (egy online játék felhasználói fiókját), viszont mindezt hivatalos dokumentum létrehozása nélkül (gondolok itt például kifizetői igazolásra, vagy adásvételi szerződésre), van-e lehetőségem bármilyen módon biztosítani, hogy a megszerzett jövedelmem igazolható, legális jövedelem legyen? Feltételezem legalábbis, hogy amennyiben egy jövedelem nem igazolható hivatalos dokumentummal, nem is tekinthető legálisnak.

A pénzt egyébként a PayPal számlámra kapnám, ahol ugyan van lehetőség számlát kiállítani (invoice funkció), de gondolom adószám nélküli magánszemélyként ezt nem tehetem meg, és nem is elegendő egy PayPal számla a jövedelem "NAV-álló" igazolására.
Kaphatnék esetleg segítséget Önöktől azzal kapcsolatban, hogy a fenti állításaim alapvetően helytállóak-e? Önök mit tanácsolnának, hogyan lenne érdemes eljárnom?

Köszönöm előre is a segítséget!

0 pont pont pont

5 válasz

Tisztelt Kérdező!
Ez kb. két órás adótanácsadás, nemzetközi áfa vonatkozásaiban és belföldi rész áttekintésében. A magyar adórendszer is bonyolult, nemhogy az országhatáron átnyúló ügyletek, valamint forintosítási kérdések. Legalább 5 féle adót érint (áfa B2B, vszja, kata, hipa stb.) Adószámos magánszemély nem javasolható, ha a tevékenység üzletszerű és rendszeres, akkor -márpedig ez annak tűnik, akkor egyéni vállalkozás ami szükséges minimum.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves László!

A kérdésemben ugyan erre nem tértem ki, de nem rendszeres tevékenységről lenne szó. Csak mint magánszemély szeretnék eladni, eseti jelleggel.

Kérdésem fókuszában viszont inkább az a tényező áll, hogy írásos dokumentum nélkül tekinthetünk e a jövedelemszerzésre legális "folyamat ként".

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,
Kérdező

0 pont pont pont

Persze, attól mert még nincs írásba foglalva attól még lehet a jövedelemszerző tevékenység legális, a polgári jog alapján a szerződés létrejöhet, szóban, írásban, ráutaló magatartással. Csupán a NAV szereti a szerződéseket, mert könnyebb a bizonyítás az ellenőrzési eljárásban. Írásbeli szerződések hiányában átminősíthetnek jogviszonyokat -hozzá teszem írásba foglalt szerződés esetén is, de nem kell feltétlen ezzel egyet érteni, a NAV-ot is be lehet perelni.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves László!

Köszönöm válaszát!
Az én esetemben a vásárló egy honlappal (https://www.u7buyut.com/) rendelkezik, ahol kinyilvánítja vásárlási szándékát. Ezen az oldalon én regisztráltam, majd a szükséges adatok megadásával elindítottam egy eladási folyamatot, amelyről automatikus megerősítő e-mailt is kaptam. Akkor tulajdonképpen ez a folyamat tekinthető ráutaló magatartással történő szerződéskötésnek és ilyen módon igazolható vele a megszerzett jövedelem egy esetleges NAV ellenőrzés során?

Egy (az előbbitől független) eladási folyamat során lefolytatott online chat-re egyébként tekinthetünk Ön szerint úgy, mint "szóbeli" szerződéskötésre? Szükség esetén igazolható lenne a megszerzett jövedelem ilyen módon?

Köszönettel és üdvözlettel,
A kérdező

0 pont pont pont

Szerény meglátásom szerint megfelel a jövedelem igazolásához, de mivel az internetes felületek változnak, ezért javasolnám, hogy mentsen le mindent. Egy esetleges ellenőrzésen a revizor dönti el, hogy elfogadja-e vagy sem, ilyenkor nagyon sok múlik az érvelésen, konkrét jogi szabályozás hiányában, ilyenkor az alapelvekből kell levezetni az ügyet. Ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy az adóhatóság határozatával lehet nem egyet érteni véglegessé válásig -másodfokra vinni, valamint bírósági szakaszban megtámadni a határozatot. Mindig az ilyen precedens értékű ügyek alakítják a NAV joggyakorlatát is, de első ránézésre véleményem szerint elfogadható (ha én lennék a revizor -elfogadnám).
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ