Egyéni vállalkozás külföldről, magyar lakcím nélkül

Tisztelt szakértők!

Magyarországi egyéni vállalkozás indításával kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Az EGT tagállamok egyikében élek és ott is dolgozom, ezért az adóügyi illetőségem is külföldi, nem magyar. Magyar lakcímem nincs, azonban a vállalkozás székhelye Magyarországon lenne.

A kérdésem az lenne, hogy alapíthatok-e egyéni vállalkozást külföldről, tekintve, hogy nem rendelkezem magyar lakcímmel és az adóügyi illetőségem is külföldi?

Néhány szakértőtől azt a választ kaptam, hogy EV indításhoz szükség van TAJ-számra is, ami lakcímhez köthető. Bár TAJ számom van, szerintem ez már nem érvényes, hiszen külföldön élek és itt is vagyok biztosított.

Köszönöm előre is!

0 pont pont pont

6 válasz

Magyar lakcím nélkül nincs egyéni vállalkozás.

0 pont pont pont

Nem elég a székhelynek Magyarországon lennie?
A nyilvantarto.hu-n csak a székhelyet kell megadni, lakcímet nem kérnek.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Nem kötelező az egyéni vállalkozónak magyar lakcímének lenni, hiszen a vállalkozás székhelyét kell megadni, ami nem feltétlenül, kell, hogy a lakcím legyen, csak egy olyan ingatlan, melyen használati jogosultság fennáll. Ez székhelyhasználat lehet saját tulajdonú ingatlan is, de lehet bérelt is. A lényeg, hogy az arra jogosult teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalja, hogy hozzájárul ahhoz, hogy az ingatlan a vállalkozás székhelyeként használja. Az egyéni vállalkozó nem a lakcímét, hanem a székhelyét köteles megadni. Adóügyi illetőség kérdése: A vállalkozás esetén ott lesz illetősége, ahol a vállalkozás székhelye van. Céges esetén az illetőséget a vállalkozás székhelye alapozza meg. Az már más kérdés, hogy a vállalkozásból megszerezett jövedelem esetén, kivét, osztalék, hogyan adózik ha külföldi adóilletőségű, az vizsgálni kell, hogy beszámítással, kettős adóztatással, vagy annak kizárásával valósítható meg. Ennek részletes ismertetése viszont adószakértői kompetencia és kimeríti ezen oldal tartalmát.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Mart László!

Köszönöm a válaszát. Én is így értettem. Talán Önnek olvastam egy korábbi válaszát a fórumon egy hasonló kérdésre.

Egy adótanácsadótól emailben azonban azt a választ kaptam, hogy lakcím nélkül nem indítható EV. Az alábbi törvényre hivatkozott:

2. § (1) * MAGYARORSZÁG TERÜLETÉN természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti LETELEPEDÉS KERETÉBEN üzletszerű - rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott - gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.

Jól értem, hogy a "LETELEPEDÉS KERETÉBEN" rész a székhelyre vonatkozik, nem a lakcímre?

Ön egyébként találkozott már olyan esettel, hogy külföldről, lakcím nélkül indított valaki EV-t?

Köszönöm!

Üdvözlettel,
Nagy Tamás

0 pont pont pont

Kedves Tamás!
Ha Ön magyar adóazonosító jellel rendelkezik, és székhelyhasználatra jogosult, nem kell lakcímének lenni, ahol a székhelye van, lehet tartózkodási helye is. Természetesen találkoztam, olyannal, hogy valakinek nincs bejelentett lakcíme. TAJ számot viszont minden esetben kér a rendszer, sajnos akkor is ha külföldön biztosított. A jogszabályok és az informatikai háttér nem mindig szinkronizált, ilyenkor mi szoktuk jelezni a döntés hozó felé, de kb. egy év mire lesz a változtatásból valami. Ha a webes ügysegéd engedi továbblépni lakcím hiányában én nem aggódnék. Lépjen be és nézze meg nyugodtan, csak nem kell jóváhagyni és beküldeni, ezzel semmit nem veszít, amúgy egy lakcím vagy tartózkodási hely bejelentés is gyorsan meg van.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Én is ebben a témában vagyok benne. Külföldön élek és Magyarországon vagyok egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozásom ba külföldi telephelyet is bejelentettem. Nem szeretnek érte a könyvelők. Magam könyvelem a vállalkozásomat. Szóval működik ez a lehetőség.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ