KATA-s ev ingatlanbérlése magánszemélytől

KATA-s ev bérel ingatlant magánszemélytől. A magánszemély 10%-os kölségáltalányt választ. Kell-e számlát adni a magányszemélynek a bérleti díjról, vagy elég a számviteli bizonylat? A KATA-s ev vonja le a bérletídíj 90%-ból és fizeti be a NAV felé a 15% SZJA-t? Ki ad be és mikor bevallást erről a NAV felé?

0 pont pont pont

4 válasz

Az adózás rendjéről szóló törvény 16.§-a szerint, adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat, de a 22. § (16) bekezdése értelmében bérbeadás esetén ez nem kötelező, ha a bérbeadást olyan magánszemély folytatja aki nem egyéni vállalkozó és a tevékenységre nem választ áfa-kötelezettséget.

Igen, a bérleti szerződés mellett elegendő a számviteli bizonylat kibocsátása a bevétel dokumentálására.

A KATA-s ev kifizetőként eljárva levonja az szja-t, és a kifizetést követő 12-ig 08-as bevalláson bevall, és befizeti a levont szja-t.

A magánszemély év végével szja bevallásában szerepelteti a bevételből megállapított jövedelmet és a tőle levont szja-t is. (A %-os EHO kötelezettség is vizsgálandó. A bérbeadás jövedelmét évi 1 millió forint felett 14%-os egészségügyi hozzájárulás adó is terheli.)


2 pont pont pont

Tisztelt Erika!

Csak szeretném pontosítani az első választ, ha évi 1 milliót elérte a bérbeadás akkor az első forinttól kell a14%-os eü-t fizetni nem csak az 1 millió feletti összegre. A válasz többi része pontos és lényegre törő.

Üdvözlettel: Nagy Attiláné

2 pont pont pont

Kedves Erika!

KATA-s nem adhatja ki az ingatlanját mint egyéni vállalkozó, csak mint magánszemély!
Tehát a bevétele után külön az '53-as bevallás önálló tevékenysége sorban kell bevallania és utána az SZJA-t megfizetnie.
Ahogy a Kolleganő írta ÁFA szempontjából összeszámít a kétfajta bevétel (KATA + bérleti díj).

0 pont pont pont

Tisztelt Bándy Annamária!
Ha figyelmesseben elolvasta volna a fő kérdést akkor olvashatta volna, hogy nem KATA-s ad bérbe hanem bérbe vesz.
Üdvözlettel: Nagy Attiláné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ