Egyéni vállalkozásból bt.

Tisztelt Könyvelők!

A segítségüket szeretném kérni a következő kérdésben:

Egyéni vállalkozóként működök jelenleg a szolgáltató iparban. Március hónapban szeretnénk bt.-re váltani.
Hogyan tudom ezt megvalósítani a legegyszerűbben? Itt most az élő szerződésekre gondolok. Az élő szerződéseket egyesével meg kell szüntetni mint E.V., és új szerződést kell készíteni minden egyes partnerrel mint bt.? Vagy létezik olyan séma, módszer, amivel a lehető legkevesebb papírozással megtudjuk oldani a váltást? (A szolgáltatást végző személyében nincs változás.)

Köszönettel: Péter

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező!
Az Ön kérdése jogi kérdés. Amennyiben egyéni vállalkozásként megszűnik és Bt beltagjaként céget hoz létre, egy gazdasági társaság jön létre jogelőd nélkül, tehát minden szerződést újra kell kötni.
Amennyiben egyéni vállalkozóból csinál egyéni céget, majd az átalakul Bt.-vé akkor jogutódlás következik be, semmit nem kell újra írni. A Bt. alapítás ügyvédet igényel, ezelőtt célszerű adótanácsadást igénybe venni, majd ezt követően ügyvédi, könyvelői és adott esetben (átalakulás) könyvvizsgáló költséggel is számolni kell. Nem tudom, hogy megéri-e?
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Valóban az egyéni céggé való átalakulással jogutódlás következik be, és nem kell mindent újra írni. Azonban véleményem szerint mégis ez lenne a kevesebb munka. Az átalakulás annyi adminisztrációval és költséggel jár, hogy még így is az a kevesebb munka. Időben, és költségben egyaránt. Mondjuk függ a szerződések darabszámától is, de nálam is ez volt, kb 30 db szerződést írtam át, mert az volt az egyszerűbb.
Inkább az EV-t javaslom megszüntetni.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ