Katás bevétel időpontja és összege bankkártyás fizetés esetén

Tisztelt Könyvelő Hölgyek és Urak!
Katás bt.-nk bevételének jelentős részét interneten bankkártyával fizetik ügyfeleink. Ilyenkor a kiszámlázott összegnek csak egy részét kapjuk meg (a többi a pénzügyi szolgáltatóé), ráadásul napokkal a számla kibocsátása után, végső soron akkor, amikor kérjük a kifizetést. Ráadásul, mivel sok kis összegű számlánk van, nagyon körülményes nyomon követni, hogy egy adott időpontig mely számlák ellenértéke érkezett meg.
Két kérdésem lenne:
Mekkora a bevallásban szerepeltetendő bevételünk, és az mikorra vonatkozik?
Nagyot tévedek-e, ha a 21-ben kiállított összes számlám teljes összegét vallom be bevételként, függetlenül attól, hogy ténylegesen mennyi és mikor folyt be?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
A termékértékesítési, szolgáltatásnyújtás ellenértéke az áfa tv. szempontjából -főszabályként a teljesítéskor keletkezik, tehát az alanyi mentes korlát számításánál ami éves szinten 12 millió forint a számlákon, nyugtákon lévő teljesítési dátum mérvadó.
Kata tekintetében a pénzfogalmi elszámolás a fontos. Tehát az számít bevételnek amit meg is kap. A jutalék a bevételből kerül levonásra, tehát áfába a teljesítési elv alapján a teljesítésköri összeg a mérvadó, katába amit megkap, ami bizonyára a számla ellenértéke, de csökkentik a jutalékkal -ami költség. A bevallásban az kell szerepeltetni ami kiegyenlítésre került -jutalékkal, mert ugye ez költség. Persze ha a 12 millió forintos bevételi értékhatáron belül mozog és téved, túl sok következménye nem lehet, hiszen adóhiány nem keletkezik.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  Nagyon köszönöm a pontos, és kimerítő választ!
    2022.02.21. Farkas László

KATA-ban a bevételt akkor kell figyelembe venni, amikor az összeget a KATA szerint adózó egyéni vállalkozó vagy Bt megkapja.

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm, az előző választ ez teljesen kiegészíti
    2022.02.21. Farkas László

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ