Családi járulékkedvezmény

A kérdésem a következő lenne:
A visszadóval az ügyfelem visszakapta a 2021-ben befizetett SZJA előlegét. Családi kedvezményt vehet igénybe két gyermek után. Ezt a kedvezményt bele kell-e tudni a visszadóba, vagy felhasználhatja járulékkedvezményként, s így jogosult-e a befizetett járulék visszaigénylésére a kedvezmény erejéig?

0 pont pont pont

5 válasz

Nem jogosult.

A családi kedvezményt a járulék terhére csak akkor lehet igénybe venni, ha arra már az összevont jövedelmet terhelő SZJA nem nyújt fedezetet. Sőt a kedvezmény érvényesítésével a visszaadóval megkapott SZJA kedvezmény ELŐLEG is visszafizetendő lehet a 2021. évi SZJA bevallás elkészítésével, hisz nincs fizetendő adó.


2 pont pont pont

Akkor mi értelme van a visszadónak azoknak akiket a családi kedvezmény miatt amúgy sem terhel SZJA kötelezettség? Azok akiknek a házastársuk veszi igénybe 100%-ban az adókedvezményt, most a visszadóval visszakapják az adóelőleget. Akkor azzal a tematikával,amit ön említett,neki is bevalláskor vissza kellene fizetnie a kapott visszadót,hisz bevalláskor nincs hozzá kedvezmény jogosultság. Ezért gondolnám azt,hogy aki igénybe vehet családi kedvezményt,az (mivel a befizetett előleget visszakapta a visszadóval) a járulékokkal szemben érvényesíthesse. Ez így volna logikus.

0 pont pont pont

Kedves András!

Variálni kell, hogy az vegye igénybe a családi adókedvezményt, akinek kevesebb a bruttó jövedelme, és alatta van a gyerekkedvezmény keretnek, mert akkor igénybe tudja venni a járulékkedvezményt.

Ha évközben igénybevette az adókedvezményt, NEM A JÁRULÉKOT, akkor lehet szintén sakkozni, hogy jól jöjjön ki a matek.

Pont holnap lesz nyilvános a cikkem, ahol azt taglalom, hogyan jön ki a matek, igaz, abban nem térek ki a járulékokra, meg a járulékkedvezményre, de ami késik, nem múlik. ;)

1 pont pont pont

..... és nagyon halkan megjegyzem, tényleg csak halkan....
Ha valaknek vagy 1 gyereke, ő alapban 120 ezer forintra lenne jogosult, mondjuk van neki súlyos fogyatékosság kedvezménye, az 2021-ben 100.440.- forint ez összesen 220.440.- forint, ennyit kapna vissza, ha nem lenne ez a kampány. (Megjegyzem nem vagyok benne biztos, hogy ez annyira jó, de ez mellékes, ez van, ezzel kell most dolgoznunk.)
Na most, ha valakinek van 340 ezer forint levont adóelőlege, most akarja igénybevenni évvégén a kedvezményt, megkapja az egész 340 ezret, a 220 ezerrel szemben. Nem értem, mi a gond?
Ha évközben igénybevette a családi kedvezményt, és a súlyos fogyatékosságit, akkor is kap vissza pénzt, 120 ezret....

3 pont pont pont

A kedvezmények igénybevételére megvan a törvényi sorrend. Ha az összevontan adózó jövedelmek után fizetendő szja-val szemben érvényesíti a családi kedvezményt, és marad még levont/fizetendő szja azt igényelheti vissza a visszadóval.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ