SZJA

Tisztelt Szakértők!
Egy kicsit összetettebb kérdésem lenne 2021-es SZJA bevallással kapcsolatban. Van egy gondolatmenetem, ami nem tudom, hogy jó-e.
Mi a férjemmel mindketten az adóvisszatérítés kapcsán visszakapjuk az összes befizetett SZJA-előlegünket. Év közben nem, hanem év végén szerettük volna igénybe venni a családi adókedvezményt.
A férjem szerette volna egyedül érvényesíteni a családi adókedvezményt 1 gyermekünk után, és az első házasok kedvezményét is (2020. szeptemberében esküdtünk). Ezek után gondolom, nem lenne fennmaradt SZJA, amiből érvényesíteni tudnánk, de tavaly a férjem eladott egy telket. 4 év után 7 millióért, aminek az értéke 4 millió volt, mikor megörökölte. Tehát a 30%-a után kellene SZJA-t fizetni. Ami 135.000 Ft. Ebben az esetben a családi adókedvezményt, ami 120.000 Ft kiegészítve az első házasok kedvezményével? Vagy esetleg az első házasok kedvezményét lehet-e átvinni következő évre?

0 pont pont pont

2 válasz

Az ingatlan értékesités nem az összevont alapba tartozó jövedelem arra nem jár kedvezmény,ha nem kapták vissza az szja-t akkor majd a bevallásban lehet visszaigényelni kivéve az igatlan eladás utánit,átvinni nem lehet az első házasok kedvezménye 24 hónapig jár.

5 pont pont pont

A családi kedvezményt, első házasok kedvezményét és a most aktuális adóvisszatérítést csak az összevont adóalapba tartozó jövedelmekre lehet érvényesíteni. Mivel az ingatlanértékesítés elkülönülten adózó jövedelem, így annak az adóterhére nem érvényesíthető kedvezmény.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ