Mennyi az adómentesség alsó határa 4 tagú családnak, aki rendelkezik közös őstermelői igazolvánnyal?

A család egyik tagja sem főállású az őstermelői tevékenysége alapján. A családfő, aki a vezető, saját jogú öregségi nyugdíjas.
Terület alapú támogatás nagysága a tárgy évben 910 000 Ft.

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt János!

Az alanyi mentesség értékhatára 2016. évben 6 millió forint. Az értékhatárba az árbevételt kell beleszámítani, az egyéb bevételeknek számító támogatást vagy tárgyi eszköz értékesítést nem kell figyelembe venni a számításkor.
Az értékhatár felemelését most tervezik. Várhatóan 2017-től 8 millió Ft lesz.

1 pont pont pont

Véleményem szerint a kérdező nem az ÁFA alanyi mentességre volt kiváncsi, hanem az SZJA törvény szerinti mentességre.

Az őstermelő 600ezer forintig nem fizet adót, bár bevallást adnia kell. Fontos, hogy az adó alapjába beletartozik bérhizlalás, bértartás, bér termelés esetén az input anyag bekerülési értéke.

A mezőgazdasági őstermelő kis termelőnek minősül, ha az adott évi bevétele - és nem az elért jövedelme - nem haladja meg a 8 millió forintot. Ebben az esetben az őstermelő jogosult a bevétel 40%-át számla nélkül költségnek elszámolni. Amennyiben az őstermelő kompenzációs felárat is érvényesít, úgy speciális jogalanyiságot választ az áfában, igy az alanyi mentesség nem játszik.

A közös őstermelői igazolványnál az egyes tagokra vonatkozó 8 milliós értékhatár összeadódik, azaz mindenki 8 milliós bevételt érhet el (ennek elkülönítése a betétlapon történik).

Fontos, hogy kompenzációs felár csak akkor választható az áfában, ha egyik családtag sem rendelkezik más vállalkozásban 25%-ot meghaladó részesedéssel (ide nem értve az egyéni vállalkozást).

Ha kérdés van, keressen nyugodtan.

3 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ