Bt. átlépése katás adózásba januártól

Mi a feltétele annak, hogy a bt., most áfakörös, de átléphet az alanyi mentesbe is, katás adózásba lépjen be januártól? Feltétel-e, hogy a még most fennálló áfa tartozást nullára futtassa? Van-e valamilyen könyvelési, bevallási kötelezettség (pl. évzárás, kimutatás vagy bármi), amit teljesíteni kell az átlépés előtt?

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Mónika!
TAO alól KATA hatálya alá történő átlépés esetén le kell zárni az előző időszakot. Átlépni a bejelentés hónapját követő hónap első napjától lehet. T201-es nyomtatványon kell bejelenteni a Bt.-ben KATA alá tartozó magánszemély(eke)t. Aki személyesen közreműködő tag a társasági szerződés szerint, annak KATÁzni kell. Így a beltagnak mindenképpen, a kültagnak csak akkor, ha a személyes közreműködése a társasági szerződésben konkrétan benne van.
Záróbevallást kell adni a TAO időszakra és meg kell állapítani az áttérés miatt fizetendő adót, amelyet 3 egyenlő részletben kell megfizetni.
Az adó alapjának levezetése a 1671-es nyomtatvány 01-06-os lapján található.
(+/-) Eredménytartalék + Saját elhatározásból lekötött tartalék + (+/-) Adózott eredmény + Jóváhagyott osztalék + Immat javak és tárgyi eszközök könyv szerinti értéke.
KATÁs adózónak év végén nem haladhatja meg az adótartozása a 100eFt-ot (ide az önkormányzati is beletartozik).

2 pont pont pont

Tisztelt Mónika!
Annyit hozzátennék az előttem szólóhoz, hogy amennyiben január 1-vel az ÁFA körből is ki szeretne lépni, akkor a változásbejelentőn (16T201/T) idén december végéig be kell jelentenie.
üdvözlettel
Tokai Katalin

2 pont pont pont

Köszönöm szépen a válaszokat. Sokat segítettek

0 pont pont pont

Én eddig úgy tudtam, hogy a bt. tagjai közül legalább egynek kisadózónak kell lenni. A bt beltagja után (aki ügyvezető is) azonban, ha van máshol 8 órás munkaviszonya és az ügyvezetésen kívül más tevékenységet nem végez, akkor nem kell KATA-t fizetni. Ilyen esetben elegendő a kültag után fizetni KATA-t.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ