Külföldről származó, online játék kiadásból származó jövedelem

Szép napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy a - 582102 Számítógépes játék on-line-kiadása
tevékenység, mivel a
https://cegalapitas.net/engedelykoteles-tevekenysegek/582102/Sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9pes%20j%C3%A1t%C3%A9k%20on-line-kiad%C3%A1sa
oldalon található információk alapján nem engedély és bejelentés köteles, ezért ez a tevékenység végezhető egyszerűen adószámos magánszemélyként, egyéni vállalkozás alapítása nélkül?
Valamint ebben az esetben a NAV felé szóló kötelezettségek kimerülnek abban, hogy hogy az SZJA bevallásban a bevételből származó összeget Egyéb, jogdíjból származó jövedelemként fel kell tüntetni?

A 2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900115.tv
értelmében:
"Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű - rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott - gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet."
Mivel ez a tevékenység véleményem szerint nem minősül rendszeresnek, hisz a gyakorlatban a a vásárlók felé történő értékesítéshez szükséges licensz átengedése történne, ezért gondolom hogy nem igényel egyéni vállalkozást.

https://www.kompkonzult.hu/adovilag/maganszemelyek-altal-vegzett-egyes-internetes-tevekenysegek-adozasa
Ezen a linken található 2.2-es pont szerint, a 620101 – Egyedi szoftverfejlesztés, mint tevékenység végezhető ilyen adózási formában, és úgy gondolom a két tevékenység eléggé hasonló.

0 pont pont pont

4 válasz

Azt gondolom, hogy jól látja. Ajánlom, ha a jövedelme ebből a tevékenységből olyan sikeres lesz, hogy futja rá, akkor keressen meg azért egy adótanácsadót. Üdv és sok sikert :)

1 pont pont pont

Köszönöm a választ!
Azt viszont elfelejtettem említeni, hogy az alkalmazásbolt/közvetítő havi rendszerességgel utalná külföldről az eladásokból származó bevétel értkesítési adóval és ÁFA-val csökkentett összeget. Emiatt esetleg már rendszeresnek számíthat?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ha külföldről származik a jövedelem, akkor B2B fordított áfa lesz, kivétel ha szolgáltatás megvásárlói magánszemélyek.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

A vásárlók kizárólag magánszemélyek, a külföldi cég csak egy közvetítő platform.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ