SZJA családi adókedvezmény

Ma puszta kíváncsiságból elkezdetem férjem adóbevallását kitölteni. A munkabér, levonás és a családi kedvezmények beírása után ki is jött az igénybe vehető családi adókedvezmény maximált összege (480 000). Ez így is volt minden évben.
Azonban: új rubrikában szerepel 101. Adó-visszatérítés előlege.
Ha ide beírom a várható visszafizetés összegét (kb. 310 000), akkor már nem jön a matek, mert ezzel az összeggel csökkenti a visszaigényelhető összeget. Egyenlőre bízom benne, hogy csak én csinálok valamit rosszul.
De ha mégsem: úgy tudom, hogy a maximálisan visszaigényelhető összeg 809 000 Ft, ami összeadódhat a SZJA-ból és a családi adókedvezményből. A kitöltési folyamat azonban nem ezt mutatja.
Tudnának nekem ebben segíteni?
Köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Még várjon az SZJA bevallás kitöltésével.

A februárban kiutalandó/postázandó adóvisszatérítést a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján teszi meg.
(munkáltatók és kifizetők 01-12. havi adatszolgáltatásai alapján.)

Adódhat olyan, az éves adóköteles jövedelmeket és a levont SZJA-t, érvényesíthető kedvezményeket érintő körülmény, amiről nincs tudomása, tehát nem érvényesítheti a kiutaláskor/postázáskor. Ezért az adóvisszatérítéssel mint előleggel el kell számolni a bevallásban. Erre szolgál a 101-es sor.

A maximálisan visszaigényelhető összeg valóban 809.000 Ft, ami KEDVEZMÉNYEKKEL CSÖKKENTETT SZJA összege. Az teljességgel kizárt, hogy az SZJA-t + a családi adókedvezményt is visszakapja.

3 pont pont pont

Tehát hiába a SZJA visszatérítés (310e) akkor is csak 480e lesz összesen a visszakapott összeg.

0 pont pont pont

Kedves Viktória!

A 809 000 Ft-os visszatérítés magában tartalmazza a kedvezmények összegét is, hiszen pl. ha valakinek az éves munkabére utáni szja összege 310 000 Ft és mondjuk van egy gyermeke, aki után igénybe tudja venni a családi kedvezményt, akkor annak az összege (120 000 Ft) nem a 310 000 Ft-on felül fog még visszajárni, hanem azt már tartalmazza az összeg! Én is azt tanácsolom, hogy várják meg az összeg megérkezését és azután készítsék el a bevallást!

Üdv.:
Csirincsikné Donkó Beáta

1 pont pont pont

Egyetértek a kolléganővel abban, hogy még ne kapkodjunk a bevallás beadásával!

DE, úgy van, hogy ha 809 ezer forintnál több adóelőleg lett levonva, akkor bizony megkapja a családi adókedvezményt 2 gyerek után ÉS ezen felül 809 ezer forintig kap még vissza. Tehát nem 809 ezer-480 ezer amit megkap, hanem mondjuk van 950 ezer forint LEVONT adóelőleg, akkor 950-480=470 ezer forintot fog még visszakapni.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ