Kata, fordított adózás

Adott egy kft., ami a fővállalkozó. Térburkoláshoz alkalmaz egy vállalkozót, aki katás, 02.24-én kezdett és 07.13-án meg is szüntette a vállalkozást munka hiányában.
Csinálnám a bevallást, de közben látom, hogy 9,5 milliót számláztak ki, ami meghaladja a havi 1 milliót, azaz esetükben ugye a 6 millió forintig mentes bevételt. 3,5 millió után lenne már nekik 40%-os adó is,illetve vissza kellene rontani a számlákat, hiszen közben így áfások is lettek,mert annak a határa meg így 137 napra 4 504 000 Ft, de ez már kérdés, hogy így jól gondolom-e.
Illetve oké, ha így van, lerontom és kiállítjuk áfásra, de ha ez egy engedélyköteles építkezés volt, egy lakópark térburkolás,a akkor mivel ők az alvállalkozók voltak és ők számláznak ki, az lehetséges, hogy áfakörbe való bekerülés után fordított áfával kell kiállítania a katás egyéni vállalkozónak a fővállalkozó fele a számlát (szolgáltatás, építési engedélyhez kötött, engedélyköteles, építőipar) és akkor lényegében a fővállalkozó fizetné az áfát, mi meg bevalljuk csak áfabevallásban?

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Kérdező,

igen, jól gondolja. Az alanyi mentesség időarányos összeghatárát meghaladó számlát már ÁFA-san kell kiállítani.
Amennyiben a vevő ÁFA fizetésre kötelezett adóalany és a számlázott szolgáltatás/termékértkesítés az ÁFA trv. 142 § szerinti a kiállított számla fordított ÁFA-s, melynek tényét fel kell tüntetni a számlán.

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ