A megújult polgári perrendtartás főbb kérdései
Szakmai előadás, Budapest 11. kerület

1114. Budapest, Villányi út 11-13.
Kezdő időpont
2018.03.22. 9:00
Helyszín
1114 Budapest 11. kerület, Villányi út 11-13.
A konyvelok.hu tagjainak nyújtott kedvezmény
1600
Képzés hossza
4 óra

A megújult polgári perrendtartás minden bírósági eljárásban jelentős kihívás elé állítja a jogkereső közönséget, a képviseletet ellátó szakmai közösséget. A Pp. jogalkotói célkitűzése a modernizálás és az eljárások tisztességes, gyors lezárásának biztosítása volt, perszerkezeti eszközökkel. Ennek keretében megújultak az alapelvek, a per szerkezete ún. osztott perszerkezetre változott. Az osztott perszerkezettel együtt jár a keresetindítási és perelőkészítő szakasz felértékelődése, a bizonyítási indítványozási szabályok szigorodása (ún. preklúzió vagy eljárási kizárás). Hasonló jelentőségű a bizonyítási eljárásban a szakértői bizonyítás átalakulása. A perorvoslatok terén is jelentős változások kerültek bevezetésre, így a fellebbezési felülbírálati jogkör meghatározása, a felülvizsgálat jelentős kizártsága illetve megengedhetőségi-engedélyezési köre. Az egyes különleges perek körében a személyi állapotot érintő perek körében koncepcionális változást jelent a vagyonmegosztási per kapcsolhatóságának korlátozása, de a végrehajtási perek körében is található jelentős módosulás. Sokszor a változatlannak tűnő szabályok tartalmát is módosítja a megváltozott jogi környezet.
Az előadás mindezeket a változásokat nagy vonalakban, szükség esetén kérdésekkel fűszerezve olyan szempontból kívánja megvilágítani, amely a jogi képviselők számára teszi átláthatóbbá a szabályozást.
A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ