Ez várható 2019-ben: ingatlanok bérbeadása és vásárlása

Milyen változások várhatóak 2019-ben az ingatlanok bérbeadása vagy lakásvásárlás kapcsán könyvelői szemmel? Erről szól az alábbi összefoglaló:

Tavaly eltörlésre került az éves 1 millió forint ingatlan bérbeadási bevétel felett fizetendő 14%-os eho. 2019-ben további könnyítés, hogy az ingatlan bérbeadás bevételei (és költségei) között nem kell szerepeltetni az “átfolyó” rezsit (amit a szolgáltatónak fizetünk, és egyben kapunk is a bérlőtől, vagy ami ezzel egyenértékű: a mi nevünkre szóló számlánkat a bérlő fizeti be a nevünkben). Ez nagy könnyítés, mert a legtöbb esetben egyszerűen csak a bérleti díjat kell leadózni, még akkor is, ha nem írattuk át a közműveket, szolgáltatásokat a bérlő nevére.

Ez várható 2019-ben: ingatlanok bérbeadása

Akinek a lakásvásárlásból adódó évi 2%-os értékcsökkenése meghaladja a bevételei 10%-át, azoknak továbbra is érdemes lehet a tételes költségelszámolást választani. A 10%-os költségátalányt választók viszont az új szabállyal biztosan jól járnak: már nem kell leadózniuk a bérlő által fizetett rezsit.

Forrás: Pethes Miklós, Konto FORTE Könyvelőiroda

Kapcsolódó cikkünk:

Fontos könyvelői teendők 2018 végén
Ez várható 2019-ben: bérek, közterhek és juttatások lényeges változásai
Ez várható 2019-ben: bevallások, ügyfélkapu
Ez várható 2019-ben: nő az alanyi áfamentesség határa

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ