Fontos könyvelői teendők 2018 végén

Könyvelőként és vállalkozás vezetőjeként melyek az év végi teendőink? A szakértő keresi és megosztja az alábbiakban a válaszokat ezekre a kérdésekre.

Miközben már a következő évre készülünk, ne feledkezzünk meg a szokásos év végi és év eleji teendőkről sem:

  • Ha még valaki evázna: december 20-ig kellett feltölteni az evát, és a 100M Ft feletti árbevételű cégek esetében a társasági és iparűzési adót (utóbbiakról bevallást is be kellett adni), aki nem tudta megtenni, jelezze a könyvelőjének, léteznek kiskapuk!
  • December 1. és december 31. között (de akár év közben is) jelentkezhetünk be KIVA-ba 2019-re vonatkozóan; a KIVA-ba továbbra is érdemes a legtöbb kisvállalkozásnak belépnie! A KIVA-ba amúgy év közben is be lehet lépni, csak számolni kell azzal, hogy a váltás miatt a naptári év két üzleti évre oszlik, és eggyel több számviteli beszámolót kell készítsünk.
  • December 1. és december 31. között kérhetünk alanyi áfa mentességet 2019-re (vagy jelentkezhettünk ki abból). Azok is kérhetnek alanyi áfa mentességet, akik idén ugyan meghaladták az alanyi áfa mentesség korlátját jelentő 8 milliós árbevételt, de nem haladták meg a 12 milliót, jövőre ugyanis 12 millióra emelkedik az alanyi áfa mentesség határa.

  • Katás vállalkozások ellenőrizzék az adószámlájukat, nehogy év végén meghaladják a 100 ezer forint köztartozást, mert akkor a katából kizárásra kerülnek (és nehéz visszakerülni). Ha valaki mégis túllépte, mielőbb jelezze könyvelőjének, mert még nincs minden veszve! A kata alanyiság törléséről szóló határozat jogerőre emelkedéséig még megfizethető a tartozás, csak igazolni kell az adóhatóság számára.
  • Nem igazán év végi, hanem inkább következő év eleji lehetőség a katásoknak: február 15-ig postázott bejelentésükkel választhatnak iparűzési adó számítási módot a következő évre: egyrészt dönthetnek a hagyományos adószámítási módszer (összes árbevétel, 8M Ft alatti bevétel esetén az összes árbevétel 80%-a az adóalap) és a tételes katás módszer (bevételtől függetlenül 2*25e Ft = 50e Ft évente) között. Az utóbbi évi 3,2M Ft árbevétel felett éri meg, persze előre nem tudhatjuk a bevételeinket, viszont dönteni előre kell. (A KIVA-soknál nincs ilyen előzetes bejelentési kötelezettség, ők a bevallás kitöltésekor utólag választhatnak a hagyományos és KIVA-sokra szabott igen előnyös adózási módszer között.)
  • Adjuk ki a munkavállalók bennragadt szabadságait! (Fizetéssel megváltani nem lehet, és 2019-re is csak meghatározott, kivételes esetben lehet átvinni őket!)
  • Ha havi rendszerességű béren kívüli juttatást adunk (pl. készpénz juttatás, bérlet), azt még decemberben adjuk ki, mert január 1-től már a legtöbb cafeteria elem megszűnik vagy drágábban adózik!
  • Nézzük át, leltározzuk fel a vállalkozás kinnlevőségeit, tárgyi eszközeit, készleteit! A szolgáltatást közvetítő vállalkozások a részükre szolgáltatott, de tárgyévben még tovább nem értékesített szolgáltatásokat is “készletre kell venniük”, csakúgy, mintha hagyományos árukészletek lennének.

Forrás: Pethes Miklós, Konto FORTE Könyvelőiroda

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ