Ez várható 2019-ben: nő az alanyi áfamentesség határa

Lényeges változás 2019-től, hogy nő az alanyi áfamentesség határa. Az ezzel kapcsolatos lényeges információkról hoztunk egy rövid összefoglalót:

2019-re az eddigi 8 millió forintról 12 millió forintra nő az alanyi áfamentességi határ. 

Alanyi áfamentességbe előzetesen az jelentkezhet be, aki a tárgyévet megelőző évben is és várhatóan a tárgyévben az alanyi áfa mentesség éves határa alatt marad. Az átmeneti szabályok viszont azt is megengedik, hogy aki 2018-ban már meghaladta a 8 milliót, de nem haladta meg a 12 milliót, az is választhatja az alanyi áfa mentességet 2019-re!

Ez várható 2019-ben: alanyi áfamentesség

Választásunkat könyvelőnk segítségével 2018.12.31-ig jelezhetjük a NAV felé. Katások ne keverjék össze a kata 12 milliós korlátját és az alanyi áfa mentesség 12 millióját, mert a kettő nem ugyanaz: a két adó független egymástól, és másképp is kell figyelembe venni a keret esetleges túllépését: kata szempontjából a pénz beérkezésének dátuma alapján kell, az áfa szempontból pedig a számla teljesítési dátuma alapján kell egy adott év tételeit összeszámolni (és utóbbinál ráadásul léteznek olyan ügyletek is, amelyeket figyelmen kívül kell hagyni).

Forrás: Pethes Miklós, Konto FORTE Könyvelőiroda

Kapcsolódó cikkünk: 

Fontos könyvelői teendők 2018 végén
Ez várható 2019-ben: bérek, közterhek és juttatások lényeges változásai
Ez várható 2019-ben: ingatlanok bérbeadása és vásárlása
Ez várható 2019-ben: bevallások, ügyfélkapu

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ