Az ingatlanok az ÁFA rendszerében 2017. - Adómérték változás - Értékesítés - Bérbeadás - Online kreditpontos képzés
Mérlegképes továbbképzés (vállalkozási), Online

Kezdő időpont
2017.12.31.
Helyszín
Online
Képzés hossza
6 óra

2017. január 1-jétől alapjaiban változtak meg az ingatlannal kapcsolatos áfa-szabályok! A közösségi jog új ingatlan fogalmat vezet be, ami a magyar szabályozás szempontjából is kötelezően irányadó és eltér az eddig használt ingatlan fogalomtól. Fontos tisztázni, hogy ez milyen hatással van az építéssel összefüggő fordított adózásra, az ingatlanbérbeadás áfa kötelezettségére, és a teljesítési hely szabályokra. Arról is kötelező szabályok rendelkeznek 2017-tól, hogy mely szolgáltatásokat kell ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak tekinteni, és melyek nem lehetnek azok.
A KÉPZÉS ELVÉGZÉSÉVEL EGYSZERRE MEGSZEREZHETŐ KREDITPONTOK >>
6 kreditpont – Adószakértők, AT, OASZ – NGM/76-378/2017.
1 kreditpont – Könyvvizsgálók – BP-154/2017.
ELŐADÓ: Dr. Csátaljay Zsuzsanna adószakértő, adótanácsadó
TÉMAKÖRÖK: Építési szabályok megváltozásának hatása az ingatlan áfára ▪ Új szabály a hasznos alapterület számítására a lakóingatlan kedvezményes áfa-kulcsú értékesítése kapcsán ▪ Lakóingatlan-értékesítés 5%-os adómértékének feltételei ▪ Mikor 5%-os az építkezés során az áfa? ▪ Adómérték alkalmazása ingatlanok esetében ▪ A generálkivitelezők, az alvállalkozók és a megrendelők speciális áfa kérdései, azempontjai, áfa kockázatai -Új EU-s ingatlan fogalom és következményei ▪ Beépített, beépítetlen ingatlan, beépítettség mértékének szerepe – Fogalom meghatározások, speciális szabályok- mi az építési telek és hol van szerepe? A lakóingatlan fogalma és különös szabályai ▪ Mi minősül ingatlanbérbeadásnak? – Adómentesség, adókötelezettség ▪ Adókötelezettség választása, bejelentés lehetősége évközben is ▪ Mit jelent: a választás 5 évre szól ▪ Egyenes, fordított adózás az ingatlanberuházások során és az értékesítéskor – Fő- és járulékos ügylet áfa kérdései az ingatlanoknál ▪ Ingatlan bérbeadás esetén a teljesítési időpont meghatározás új szabályai ▪ Közüzemi költség, mint járulékos költség ▪ Ingatlan bérbeadás bejelentése, adószám kérés szükségessége ▪ Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás, online szálláskiadás, Garázs bérbeadás, parkolási szolgáltatás ▪ Ingatlanhoz kapcsolódó levonási szabályok – levonási tilalmak és az azok alóli mentesülés az ingatlanoknál – irodaház és parkoló bérbeadás és bérbevétel a NAV fókuszában ▪ Ingatlan, mint tárgyi eszköz az áfa-ban, a minősítés jelentősége ▪ Áfa fizetés a funkcióváltás vagy az áfa-beli státuszváltás miatt ▪ Áfa korrekció évek között és az értékesítéskor -Ingatlanügyletek határon átnyúlóan ▪ Mely szolgáltatások adóznak az ingatlan fekvésének országában és melyek a megrendelő országában? Melyek az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások az új szabályozás alapján és melyek nem minősülnek ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak? – Az állandó telephely fogalma és szerepe az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásoknál – Az ingatlan értékesítés, bérbeadás és az ingatlan építésének adókezelése nemzetközi viszonylatban – Az áfa regisztráció kérdései – mikor kell adószámot váltani külföldön egy ingatlanügylet kapcsán?
A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ