Nagy jelentősége van az elégedett ügyfél ajánlásának

Kiss Evelin, a Veszprémi Könyvelde vezetője három évtizede működtet önálló könyvelőirodát. A Konyvelok.hu riportere e különlegesen hosszú időszak tapasztalatairól kérdezte.

Mindig is könyvelő akart lenni és tudatosan készült erre a pályára vagy később döntött úgy, hogy könyvelő lesz?

Annyira tudatosan nem készültem erre a szakmára. Miután a családomban – viccesen így szoktam fogalmazni – minden fel- és lemenőm pedagógus volt, első körben ez a szakma került a látókörömbe. De miután egy évet képesítés nélkül tanítottam, rájöttem, nem nekem való. Így elkezdtem az akkori Pénzügyi és Számviteli Főiskola számvitel szakán a tanulmányaimat. Így utólag értékelve jó döntés volt.

Ezt a könyvelői pályán töltött évei alá is támasztják. Milyen lényeges változások történetek az elmúlt évek során mind szakmai, mind pedig ügyfélszerzési vagy akár ügyfélkezelési szempontból ahhoz képest, mint amikor vállalkozása elindult?

A vállalkozásom lassan már harminc éve, hogy elindult. Sok változás történt azóta. Nyilván a digitalizáció, a hamar és gyorsan instant kapott információ csak egy a sok közül. Ide sorolnám a gazdasági környezet és a piac szereplőinek a változását is. Mindegyik közvetlenül érinti a szakmánkat.

Úgy szoktam fogalmazni, nagy a digitális zaj és nehéz kitűnni és mindig új dolgokkal előállni. De azt gondolom, nagy jelentősége van – a megváltozott körülmények mellett is – az elégedett ügyfél ajánlásának. Természetesen a legfontosabb a meglévő ügyfélállomány magas színvonalú kiszolgálása. Ez a vállalkozásom indulásakor is így volt. A könyvelői szakma bizalmi szakma, ez így volt az indulásunkkor és napjainkban is, és a történelem során mindig.

Veszprémi Könyvelde könyvelői interjú

Ez szerencsére nem változott. De ki tudna emelni valamit a közelmúltból, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy új szolgáltatást indítunk el. Nekem személy szerint szívügyem, hogy a hozzánk forduló vállalkozók vagy vállalkozó jelöltek érthető információt kapjanak. Ehhez kapcsolódik az a több modulból álló – a napokban induló – online képzési, tanácsadási rendszerünk, amely segítséget nyújt, hogy a hozzánk fordulók, a résztvevők megértsék a könyvelési folyamatokat és ne féljenek kérdezni, ha a könyvelés, adózás témában kérdésük van. Nem véletlenül lett az új szolgáltatásunk küldetése, hogy könyvelésről, adózásról érthetően, könnyedén beszéljünk, még ha látszólag ez ellentmondásosnak is tűnik.

Veszprémi Könyvelde könyvelői interjú

Szélsőséges árakkal találkozunk, ha körülnézünk a könyvelői piacon. Mennyire tartja igaznak azt a tételt, hogy „az könyvel, aki olcsóbb ajánlatot ad”?

Igen, sajnos nagyon változatosak a könyvelési árak a könyvelői piacon. Ennek ellenére én hiszek a minőségben és abban, hogy a minőségi munkának ára van. Így nem értek egyet ezzel a tétellel, hogy az könyvel, aki olcsóbb árajánlatot ad. Sőt nem is gondolnám, hogy ez tétel, inkább egy berögzött rossz gondolat a könyvelői és az ügyfél fejekben. Azt gondolom, hogy aki elsődlegesen csak az ár szerint választ könyvelőt nagy hibát követ el, aminek a következményére lehet, hogy csak évek múltán döbben rá.

És mit gondol a hazai könyvelői szakma jövőjéről? Idővel kedvezőbb, jobban megbecsült helyzetbe kerülhetnek a számviteli szakemberek, vagy éppen az ellenkező irányba haladunk és nehézségekre kell felkészülni?

A kérdés nagyon jó és nagyon nehéz. Szerintem a médiából jövő információ sajnos a könyvelői szakmát temeti. Miközben – sajnos szomorúság ezt kimondani – de nagyon felhígult a szakmánk is. Azt gondolom, akik tudnak fejlődni és képesek a megrögzött szokásaikkal leszámolni, azok a számviteli szakemberek a piacon tudnak maradni. Én titkon reménykedem, hogy ez egy kicsit a szakma tisztulását is fogja eredményezni.

Veszprémi Könyvelde - Szabadidőt könyvelünk Neked! 2019 óta a Könyvelők.hu tagja. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ