Fontos változások 2020-ban: csökkenések, összevonások és egy érdekesség

A közterhek csökkenése és az egyéni járulékok összevonása várható, a négy gyermekes anyák adómentessége pedig már az év elejével életbe lépett. Mindezek részletezése mellett a Konyvelok.hu cikksorozatának második része egy, a bér közterheivel kapcsolatos elgondolkodtató kérdést is felvet.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) tavaly július 1-től 19,5%-ról 17,5%-ra csökkent, és a kormány ígérete szerint további 2%-os csökkenés (tehát 15,5%-os mérték) várható 2020 július 1-től.

A kivások viszont már 2020. január 1-től élvezhetik a 13%-ról 12%-ra való csökkenés előnyét. A kiva 1%-os csökkenése természetesen nem csak a bérek közterheire, hanem az egyéb kiva alapot képező tételekre is vonatkozik, úgymint például az osztalékfelvétre és a túl magas házipénztárra.

Fontos változások 2020-ban

A magánszemélyektől levont 4-féle járulékfajtát (10% nyugdíjjárulék, 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerőpiaci járulék, összesen 18,5%) 2020. július 1-től változatlan, 18,5%-os mértékkel “tb-járulék” néven összevonják.

Ez nem csak egy technikai módosulás, ugyanis van olyan kör, akinek a pénztárcáját ez rosszul fogja érinteni, de lesznek olyanok is, akiknek ez növelni fogja a nettó jövedelmét, ők a következők:

  • akik idáig mentesültek az 1,5% munkaerőpiaci járulék megfizetése alól (pl. a megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak), azok most már ezt a 1,5%-ot is meg kell fizessék a 18,5%-os TB járulék részeként, valamint
  • a családi kedvezményt idáig nem lehetett érvényesíteni a 1,5%-os munkaerőpiaci járulékból, de a kisebb jövedelmű családosok most majd ezt a 1,5%-os családi járulékkedvezményt is megcsíphetik, hiszen a családi járulékkedvezmény a teljes 18,5%-os tb-járulékból érvényesíthető lesz júliustól.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák pedig teljes adóalapmentességet élveznek 2020. január 1-től.

A bér közterheivel kapcsolatos további érdekesség, hogy 2020. július 1-től – a társas vállalkozóknál eddig megszokottakhoz hasonlóan – a munkaviszonynál is bevezetésre kerül egy minimálisan fizetendő járulékminimum.

Bár ennek mértéke nem a teljes minimálbér (mint ahogyan a vállalkozóknál megszokhattuk), hanem a minimálbér 30%-ához igazodik. Ez azt jelenti, hogy hiába van valaki heti 3 órában bejelentve egy jelképesnek mondható néhány ezer forintos munkabérre, ettől függetlenül a munkavállalót a minimálbér 30%-a, vagyis 48.300 Ft után terhelik majd a járulékok. Elgondolkodtató, hogy a foglalkoztató vajon hogyan fogja tudni behajtani a bruttó ötezer forintos fizetésből levonandó 8.935 Ft minimum járulékot (a 15% szja-n felül).

Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a minimum közteherfizetési szabály a munkavállalót terhelő 18,5%-os tb-járulékon kívül a foglalkoztatót terhelő szocho, szakképzési hozzájárulás, esetleg kiva alapjára nem értendő, de nem árt, ha azért erre az eshetőségre is felkészülünk, amikor megtervezzük a vállalkozás 2020-as költségvetését.

Forrás: Pethes Miklós, Konto FORTE Könyvelőiroda

Kapcsolódó cikkünk:

Fontos változások 2020-ban: számlázás

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ