Fontos változások 2020-ban: számlázás

Új év, új szabályok a könyvelés terén. Cikksorozatunkban az idei évben várható jelentősebb változásokat mutatjuk be.

Változások lépnek életbe a számlázással kapcsolatosan 2020 júliusától.

Jelenleg a minimálisan 100 ezer Ft áfatartalmú számlák esetén kell lejelentenünk a kiállított számla adatait a NAV felé - a számlázóprogramok ezt megfelelő egyszeri beállításokat követően automatikusan megteszik helyettünk -, illetve a befogadói oldalon ugyanezen számlák esetében kell ugyanezeket adatokat lejelenteni, amennyiben áfát szeretnénk levonni az adott számlából.

A jelentést az adóhatóság felé 2020 júliusától minden számla esetén meg kell tenni, függetlenül az áfatartalomtól. 

Még az alanyi áfamentesen kiállított számlákat is le kell jelenteniük a számlakiállítóknak (természetesen a befogadói oldalon az áfát nem tartalmazó számlákat nem kell lejelenteni, mert azoknál nem beszélhetünk az áfa levonhatóságáról).

Ez azt is jelenti, hogy júliustól minden számlánál kötelező adattartalom lesz a vevő adószáma!

Számlázással kapcsolatos változások - 2020

Ez a rendelkezés igen kellemetlenül fogja érinteni azokat, 

  • akiknek nincs megfelelő infrastruktúrájuk (pl. internetelérés) a számlázáshoz,
  • akiknek valamilyen okból kifolyólag praktikusabb a papír alapú számlatömbből való számlázás,
  • akik olyan számlázóprogramot használnak, amely nem rendelkezik a NAV online rendszerébe való lejelentési funkcióval és 
  • a könyvelőket, akiknek idáig csak a befogadott számlák kis részét kellett lejelenteniük.

2020 júliusa és decembere közötti időszakban várhatóan az adómentes külföldi értékesítés számlái ebből a rendszerből kimaradnak, de a tervek szerint 2021-től már ezek a számlák is beleértendők a fentebb kifejtett szabályozásba.

Az intézkedéssel gyakorlatilag a NAV minden tranzakciónkat látni fogja. Ennek nyilvánvalóan lesznek pozitív hozadékai, mindazonáltal jelentős, plusz adminisztrációt jelent majd sokunknak.

További szigorítás, hogy 2020. július 1-től a gazdasági teljesítést követő nem 15, hanem már 8 napon belül kötelező a számlát kiállítani.

Forrás: Pethes Miklós, Konto FORTE Könyvelőiroda

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ