Így születik az IFRS-tanfolyam

Farkas Krisztinát, az első online IFRS-kurzus tanárát kérdeztük az általa létrehozott tanfolyamról és az első tapasztalatairól.

Farkas Krisztina IFRSFarkas Krisztina és a Könyvelők.hu szerkesztőjének véletlen találkozása során született meg az ötlet, hogy az IFRS iránt érdeklődő könyvelők számára bemutassuk a kurzus létrejöttének folyamatát. Farkas Krisztina a Webuni nevű távoktatási portálon tette elérhetővé az IFRS vizsgára felkészítő sorozatát és rögtön felajánlott egy jelentős kedvezményt is a Könyvelők.hu tagjai számára.

Ön milyen úton-módon lett az IFRS szakértője?

A magyar számviteli tanulmányaim és szakmai tapasztalataim mellett szépen, lassan az évek alatt IFRS rajongóvá váltam. 

Először az IFRS gyakorlati oldalával találkoztam egy nagyobb könyvvizsgáló cégnél, könyvvizsgáló asszisztensként. Majd pár év múlva főkönyvelőként egy külföldi tulajdonú vállalkozás rendszeres IFRS riportjának összeállításába csöppentem.

Magyarországon, amikor elsőként indították az IFRS mérlegképes könyvelői tanfolyamot, akkor jelentkeztem és elvégeztem. Később IFRS mérlegképes könyvelők OKJ-s oktatásában is részt vettem. Vagyis gyakoroltam, tanultam, tanítottam, és ha valamire, akkor erre a szakmára igaz az élethosszig tartó tanulás elve: a mai napig tanulom, továbbképzem magam, hisz nincs vége soha.

Ez az első tanfolyam, amelyet létrehozott, vagy van már korábbi tapasztalata az oktatásban?

Oktatásban egy pár éve van tapasztalatom. OKJ IFRS, valamint vállalkozói mérlegképes könyvelői képzéseken oktattam és jelenleg is oktatok. Online kurzusból ez az első, az IFRS-témakörrel indítottam:

Melyik volt az a pillanat, amikor úgy döntött, hogy belevág a kurzus létrehozásába?

Nem volt tudatos döntés, hogy egyszer majd online kurzust hozok létre. Az események és a véletlenek sodortak ebbe az irányba. A kislányom születése után elindítottam egy blogot (www.konyveloleszek.hu), talán csak önmagam „szórakoztatására”, ha lehet ezt így nevezni, hogy fenntartsam a tudásom, és persze a segítési szándék mindig is ott volt. A blogban IFRS témákkal is foglalkoztam, melynek hatására számomra is meglepő módon sokan rámírtak, megkerestek, hogy segítsek az IFRS vizsgafelkészülésben, hisz elég magas a bukási arány, sajnos.

Bekövetkezett az az időpillanat, amikor időben már nem tudtam többet ezzel foglalkozni. És amikor egyre többször kellett nemet mondanom a megkeresésekre, akkor valahogy adta magát, hogy online tanfolyamban kell gondolkodnom.

Mennyi időbe telik, ameddig összeáll egy ilyen sokórás tananyag váza, és meddig tartott maga a forgatás és feldolgozás?

Több hónapos, szűk egy éves projekt volt. Részben amiatt húzódott el, hogy a felhasználók, a leendő vizsgázók egy részét bevontam egy kisebb kurzus tesztelésébe. Mielőtt élesben elindítottam volna a komplex IFRS vizsgafelkészítőt, a tesztelők építő jellegű kritikáit, észrevételeit beépítettem a kurzusba.

Maga a tananyag váza az első perctől megvolt a fejemben. A kivitelezés, az online videók felvétele a kezdetben kifejezetten macerás, nehézkes volt számomra, hisz nem vagyok informatikai, műszaki beállítottságú. Aztán kellő rutinnal, és persze külső segítséggel beindult a sorozatgyártás.

Egyedül valósította meg a kurzust, vagy volt, aki segítette?

Az IFRS tudásanyagot én állítottam össze a hatályos standardoknak megfelelően, de a kivitelezésben, a megvalósításban volt és van is segítségem, szerencsére. Ezúton is köszönöm férjemnek az informatikai támogatást, illetve a webuninak a háttérmunkát. Nélkülük, nem biztos, hogy ment volna. Extra intenzív webuni Akadémián is részt vettem, a támogatás, az együttműködés azóta is folyamatos, mára heti, havi munkakapcsolattá vált.

Mennyi ideig marad ez a tudás, amelyet a kurzus tartalmaz, naprakész?

Ez a tudásanyag, az aktuális IFRS standardokra épül. És hogy meddig aktuális egy standard? Ez mindig a standardalkotóktól függ. A tapasztalat, az, hogy nem annyira dinamikusan változnak az IFRS standardok, mint például a magyar adójogszabályok. De pont 2018-tól lépett érvénybe több jelentős standard is, amelyre fel kellett készülni a szakmának. Ezek nagy kihívást okoztak. 2019-től is lesz változás.

A szakma iránti elhivatottságom egyfajta velejárójaként élem meg, hogy a változásokat adottságként kell kezelni, szoktam is mondani: egy biztos dolog van, az pedig a változás. Így a kurzus frissítése is folyamatos.

Van további kurzusterve a jövőre nézve?

Igen. Terveim mindig vannak, hisz nagy álmodozó vagyok. De további részleteket most még nem szeretnék ezzel kapcsolatban elmondani. Aki követ engem a blogomban vagy a Facebook oldalamon, hamarosan látni fogja.

Érdekli az IFRS tanfolyam? Itt hirdettük meg a Krisztinától és a webunitól kapott kedvezményt >>

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ