Kipróbáltuk a szuperolcsó nyomtatást

A szerkesztőségünk kapott egy tesztpéldányt az Epson új multifunkciós nyomtatójából, amely 3 Ft körüli laponkénti nyomtatási költséget ígér. Kipróbáltuk, tudja-e.

Szerkesztőségi teszten az Epson WORKFORCE PRO WF-C5790DWF multifunkcionális nyomtató.

Az Epson nyomtatókat forgalmazó Fókusz Computer Kft.-vel már több mint egy éve partnerséget kötött a Könyvelők.hu szerkesztősége: gyári támogatással ajánlottak fel a kisker árnál jóval kedvezőbb vásárlási lehetőséget a könyvelő tagjainknak. Két modellt ajánlottak, egy színes és egy monokróm (fekete) nyomtatásra képes multifunkcionális nyomtatót, amelyek másolnak, faxolnak és ami a legfontosabb, igen megbízhatóan szkennelnek is. A gyártó kifejezetten kisebb irodákba ajánlja ezeket a készülékeket, hálózati és vezetékmentes kapcsolattal. 2018. decemberében modellváltás történt és a bevezetést 50 készülék szuperolcsó ajánlatával teszik vonzóvá. A színes készülék egy példánya egy hónapot a szerkesztőségünkben töltött, így kipróbálhattuk a legizgalmasabb funkcióit.

Kipróbáltuk az olcsónyomtatást

Ez a tinta már nem az a tinta!

Új tintasugaras technológiát vezetett be az Epson nyomtatógyártó, amely sok tekintetben lekörözheti a lézernyomtatást és ígérete szerinet a régi tintás technológia minden gyengeségét leküzdötte. Tehát ez már nem az a tintasugár, ami lassú, vízben elmosódik és drága, hanem gyors, vízálló, kenődésmentes és 3 forint alatt tartható a laponkénti nyomtatási költsége. Ráadásul színesen is nyomtathatunk vele - igaz, ezt már 17 forintos laponkénti költségen. Aki az irodai költségeit számontartja, biztosan tudja, hogy a 3 és a 17 forintos ár is kirívóan alacsonynak számít.

Telepítés és beállítás

A technikai részletekben nem szeretnénk elmélyedni, úgyhogy a telepítésről és beállításról csak annyit írunk, hogy egészen gyorsan ment. Magát a nyomtatót csak a hozzá adott 4 festékkazettával kellett „feltölteni”, utána pedig a magyar nyelvű szoftverét kellett telepíteni. Ez utóbbihoz kapunk egy lemezt, amin minden rajta van, de mi az Epson honlapjáról letölthető csomagot használtuk, amin tényleg csak a Tovább >> Tovább >> Tovább gombokat kellett végig nyomkodni.

Rögtön a vezetékmentes hálózati telepítést végeztük, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyomtató bekérte a wifi jelszavát és már mutatta is, hogy ettől kezdve elérhető a belső hálózaton mindenki számára, aki nyomtatni vagy szkennelni szeretne.

Kipróbáltuk a szuperolcsó nyomtatást

Papír, kellékanyag

A nyomtatóba természetesen kell papír és festékkazetta. A papírtálcáját egy mozdulattal a megfelelő méretűre állíthatjuk és utána valószínűleg mindig így marad majd, mert Magyarországon szinte mindenki A4-es méretet használ. A nyomtató felső részén egy másodlagos papírbetöltő nyílás is van, amely az extrább formájú és vastagságú papírokhoz, például borítékhoz, kartonhoz való. Nagyon precíz módon elkapott és gyűrődés nélkül behúzott bármit, amivel próbálkoztunk.

Kipróbáltuk a szuperolcsó nyomtatást

A kellékanyag egészen különös formájú tasakban érkezett.

Kipróbáltuk az olcsónyomtatást

A géphez 500 oldal nyomtatásához elegendő indulókészletet kaptunk a 3 színből (kék, sárga, magenta) és a feketéből. Ezzel nyilván csak az elégszik meg, aki ritkán nyomtat, mindenki másnak érdemes beszereznie az 5000 lap nyomtatására elegendő színes festékkazettákat és/vagy a 10 000 lapot bíró feketét. Érdekes, hogy ezeken a számokon is nyomon követhető a tintasugaras technológia fejlődése: a régi típusú tintás nyomtatókhoz az 500-as patron már nagy durranás volt, most meg ez az indulókészlet. A festékkazetták nagyon egyszerűek és bolondbiztos felépítésűek, amelyeket egyetlen mozdulattal a helyükre illeszthetünk.

Kipróbáltuk a szuperolcsó nyomtatást

Kijelző, kezelés

A készüléken van egy méretes, színes érintőképernyő, ahol szinte minden fontos dolog beállítható. Ha nagyon részletes beállításokra vágyunk, akkor a készülék „saját honlapjára” kell mennünk, ahol tényleg hihetetlen részletességgel testre szabhatjuk minden funkcióját. Több különböző márkájú nyomtatót is használunk a szerkesztőségben, de ehhez mérhető részletességet még sehol sem tapasztaltunk, és az is kellemes meglepetés volt, hogy minden, amit átállítottunk, működött is. Aki már telepített hálózati nyomtatót, biztosan tudja, hogy ez nem annyira természetes jelenség.

Kipróbáltuk a szuperolcsó nyomtatást

Hogyan nyomtat?

Elérkeztünk az egyik legfontosabb kérdéshez, a nyomtatáshoz, hiszen a régi tintasugaras eszközök épp ebben maradtak el a lézeresektől. Az Epson készüléke a tintasugarasok legújabb generációjából származik és maga mögött hagyta a technológia gyermekbetegségeit.

A nyomtatás sebessége átlagos, de kellően gyors, 24 oldal percenként, függetlenül attól, hogy feketében vagy színesben nyomtatunk. Kellemes meglepetés, hogy a gép bekapcsolása után kb. 8 másodperccel már indulhat is a munka, ami valószínűleg annak tudható be, hogy a lézeres társaival szemben nincs szükség bemelegítésre, mert hő a tintás nyomtatáshoz nem kell.

Az egyszínű fekete nyomtatásnál a szöveg szép, a szélek kontúrosak, szabad szemmel nem látható eltérés a lézeres nyomathoz képest. A színes nyomtatás is hasonló minőségű, de azért azt tudni kell, hogy ez a multifunkcionális nem fotónyomtató, tehát szép fényképeket ne várjunk tőle. A fotónyomtatók legtöbbször 4-6, esetenként 8 színből keverik ki a csodaszép, élénk fotókat és a nyomtatási folyamatuk is sokkal aprólékosabb (lassabb). A tesztünkben szereplő Epson gép leginkább dokumentumok színes nyomtatására, brosúrák készítésére való. Ettől függetlenül egész barátságosak, használhatók lettek a kinyomtatott fényképek is.

Költségek

Egy irodában az egyik legfontosabb tényező a gazdaságosság, tehát az egy lapra jutó nyomtatási költség. A kapható 5000-es tintacsomagokkal, amelyekből egyszerre hármat is vennünk kell, 17 forintos színes nyomtatási költség adódik (a patronok darabja bruttó 21 ezer forint körül kapható), ami alig egyharmada a színes nyomtatókkal elérhető 50-55 Ft-os laponkénti költségnek.

A fekete tintával még jobban járunk, mert a 10 000 lapot nyomtatni képes, kb. 32 000 Ft-ba kerülő patron 3,2 Ft-os laponkénti költséget ígér. Ez is kb. az egyharmada, sőt még annál is kevesebb, mint a lézeres tonerekkel elérhető költség. Kb. a legolcsóbb, utángyártott tonerek árszintjét hozza. A monokróm készülék tintájából akár 40 000 lapot kinyomtató töltetet is lehet kapni, ami azt jelenti, hogy folyamatosan nagy irodai terhelés mellett is akár évekig nem kell cserélni.

A költségek témakörébe tartozik a takarékosság is. Számunkra új információ volt, hogy a lézernyomtatóba való toner chipje határozza meg a kinyomtatható oldalak számát, azaz ha 1500-as tonert veszünk, akkor az 1500 oldal után üresnek mutatkozik majd, függetlenül attól, hogy mennyi festékanyag maradt benne. A tintasugaras technológia ennél környezettudatosabb megoldást kínál, ugyanis addig nyomtat, ameddig tart a tinta – és úgy számolják ki a kapacitását, hogy az átlagos fedettségű oldalakat veszik figyelembe. Tehát ha a nyomtató használója figyel arra, hogy a fekete háttereket kerülje és lehetőleg kevés tintát használjon, akkor azzal megnövelheti a patron kapacitását és ezzel természetesen csökkentheti az egy lapra jutó költségét is. Nekünk ez a lehetőség nagyon tetszett!

A nyomtatókba való kellékanyagok esetén nagyon sokan utángyártott patronokat és tonereket vesznek, mert azok olcsóbbak, sokszor az eredeti gyári kellékek egyharmadába kerülnek. A friss Epsonhoz is talán elterjednek majd az utángyártott festékek, amelyekkel tovább csökkenthető a nyomtatási költség. Bár kérdéses a számunkra, hogy érdemes-e lejjebb vinni a 3 Ft-os oldalankénti árat, hiszen az utángyártott termékeknél a meghibásodás kockázata is nagyobb, illetve a gyártói garancia is elveszik. Elég csak egyszer mellényúlni a beszerzéskor és máris kifog az ember egy rosszul működő vagy rosszul töltött tonert, ami felemészti az összes addigi megtakarítást, nem is beszélve a veszélyről, amit egy meghibásodás jelent.

Szkenner

A lapolvasás az egyik leggyakoribb munka az irodánkban és nincs ezzel másképp a legtöbb könyvelőiroda sem. Az Epson multifunkcionális nyomtató automatikus adagolóval rendelkezik, amely elég robusztusnak tűnik a folyamatos munkához. Nálunk egyszer sem akadt el, ügyesen húzta be a tízoldalas dokumentumokat, kétoldalas beolvasásra is alkalmas. A PDF-ben is elmenthető dokumentumok kellően kis méretűek voltak. A szkennelés történhet hálózati mappába (mi ezt használjuk), felhőbe, de USB-s pendrive-ra és természetesen a hálózat bármely felhasználójának a számítógépére is.

Kipróbáltuk a szuperolcsó nyomtatást

A régi számlatömbből kitépett és kicsit meggyűrt számlákat is egyesével behúzta, de azért érezni lehet, hogy az A4-es papírokkal érzi leginkább barátságban magát. A ferdén betett papír képét hajlandó automatikusan kiegyenesíteni és az üres oldalakat kihagyni, ha erre kérjük.

Szolgáltatások, garancia, VIP

Ha egy vállalkozás több évre szóló beruházásként százezres tételért vásárol, akkor garanciát is vár cserébe. A most kapható színes géphez (C5790) az Epson 3 évre kiterjesztett garanciát kínál, ami elég baráti ajánlat. A hasonló, de mono(króm), azaz csak feketében nyomtató gép nincs benne az akcióban (M5799): ehhez (2018. december 10-i állapot szerint) a 3 év garancia 15 ezer forint, míg az  5 év 20 ezer forintba kerül.  Ezek különösen annak érik meg, aki intenzíven használja a berendezést.

Érdekes ajánlat a Könyvelők.hu tagjainak kínált VIP csomag is, amely tényleg csak a kiválasztott körök számára érhető el (tudtunkkal a könyvelőkön kívül csak bizonyos orvosoknak ajánlják meg). Az egyszeri 20 000 Ft-ba kerülő csomag tartalmazza a házhozszállítást és a beüzemelésben való távoli segítséget, valamint a fix (és versenyképes) áron történő kellékanyagellátást. Nem utolsó szempont, hogy a nyomtató hibája esetén 1 napon belül cserekészüléket biztosítanak, amíg a javítás tart, illetve gondoskodnak a gép szállításáról is. Ez szimpatikus volt nekünk, hiszen mi az előző nyomtatónkból azért vettünk két azonos példányt, hogy hiba esetén se álljon meg az élet az irodánkban. És a második példány sajnos nem 20 000 Ft-ba került…

Fogyasztás és környezet

Nem biztos, hogy a gép fogyasztásának e teszt végére kell kerülnie, de ha már így alakult, akkor örömmel láttuk, hogy ez a nyomtató a lézerhez képest igen keveset fogyaszt, konkrétan 25W-ot nyomtatás közben és 1,5W-ot készenléti állapotban. A hasonló kaliberű lézernyomtatónk, ami szintén új modell, 470W-tal nyomtat és készenléti állapotban is 4,5W-ot fogyaszt. Mindez valószínűleg a magas hőmérsékletű nyomtatással van összefüggésben. Ugyanez az oka annak, hogy a tintasugaras nyomtató halkabb is, hiszen nem kell hűteni, nincs benne ventilátor, és a magas hőmérséklet miatt ózon sem keletkezik, ami nem utolsó szempont, ha egy szűk irodába vagyunk összezárva a készülékkel.

Ha már a környezetbarátságnál tartunk, akkor ezen a téren is előnyös a tintasugár, ugyanis a kiürült patron ténylegesen üres lesz és elég kis méretű is, különösen egy tonerrel összehasonlítva. Míg a festékkazettát a kommunális hulladékkal egy helyre dobhatjuk, addig a lézerbe való toner elvileg veszélyes hulladéknak minősül és illik ennek megfelelően gyűjtőhelyre vinni. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy ezt nagyon kevesen teszik meg.

Összefoglalás

Az Epson WORKFORCE PRO WF-C5790DWF típusú multifunkciós készülék minden tulajdonságával meg voltunk elégedve, kiegyenlített teljesítményt nyújtott. Leginkább az okos szkenner része tetszett, és persze a gazdaságos, 3 forintot alig meghaladó oldalankénti nyomtatási költsége. A 2018 utolsó hónapjaiban megjelent készülék szolgáltatásai modernek és időtállónak tűnnek. A tintasugaras technológia behozta és a legtöbb dologban le is hagyja a lézernyomtatókat. A készülék ára 130-250 ezer forint között szóródik egyelőre az árukeresőkben, jelenleg ehhez képest töredék áron, 104990 Ft-ért szerezhető be a Könyvelők.hu tagság mellett. Örömmel ajánljuk.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ