Sokszor nyújtunk segítséget a könyveléshez csak lazán kötődő témákban

Vörös Józsefné Judittal, a Vörnex Könyvelő és Adótanácsadó Kft. vezetőjével a könyvelőiroda működési gyakorlatáról és a könyvelői szakma jelenlegi helyzetéről beszélgettünk.

Ön szerint mi jellemez egy ideálisan működő könyvelőirodát?

Minden körülmények között az ügyfelei érdekeit képviseli a számviteli és az adótörvények szigorú betartása mellett, ugyanakkor optimalizálja a befizetendő adókat és közterheket.

Elkötelezettség a szakma iránt. Elkötelezettség, tisztelet és tolerancia az ügyfelek iránt. Szem előtt tartva, hogy az ügyfelek széles körű szolgáltatást és segítséget várnak tőlünk. Fel kell mérni, meg kell keresni az adott ügyfél sajátosságait, és egyéni, rá jellemző módon segítséget nyújtani. Nem várhatjuk el, hogy megbízóink értsenek a könyveléshez, hiszen azért fordultak hozzánk, mert tőlünk várják a megfelelő szaktudást, és ezért fizetnek a szolgáltatásunkért. Sokszor olyasmiben is segítséget kell nyújtani, ami nem kapcsolódik szorosan a könyveléshez.

Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

A legrégebbi ügyfeleimre, akik évtizedek óta igénybe veszik könyvelési és adótanácsadói szolgáltatásainkat, természetesen aszerint, hogy az adóhatóság és Cégbíróság felé maradéktalanul teljesítjük kötelezettségeinket. Ügyfeleink elégedettségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy partnereiknek, ismerőseiknek ajánlják szolgáltatásainkat.

Milyen típusú munkák rejtik magukban a legnagyobb kihívásokat a könyvelés során?

Átvett, hibás könyvelések kitisztázása.

Ki az a személy, aki ebben a szakmában a legnagyobb hatással volt Önre? Hogyan alakította át vagy befolyásolta az Ön véleményét?

Évtizedekkel ezelőtt kezdtünk együtt dolgozni könyvvizsgáló partnerünkkel, akinek tudása, és szakmai hitvallása magasan a legnagyobb hatással volt rám. Mai napig az ő elismerése jelenti a legnagyobb pozitív visszajelzést számomra. (Az ő szakmai tudását kifejezi, hogy könyvvizsgálói munkája mellett felnőttképzési intézményt is vezet.)

Mennyire látja szervezettnek a könyvelői szakmát?

Borzasztó káosz uralkodik a szakmában. Ez részben annak is köszönhető szerintem, hogy a rendszerváltás után a munkanélküli központok pár hónapos tanfolyamokat indítottak, és ennyi idő alatt akarták a szakma alapjait elsajátíttattni. Ez azt gondolom, lehetetlen, hiszen mi még 3 évig tanultuk a mérlegképes könyvelést, és azóta is folyamatosan képezzük magunkat. Nagyon sokan közgazdász és adótanácsadói végzettséggel is rendelkezünk.

Emellett a sok közösségi oldal véleményem szerint több esetben inkább káros, mint hasznos, mivel nincsenek rákényszerítve a kollégák, hogy saját tudásukból, vagy szaklapot, törvényt elolvasva keressék meg az összefüggéseket, hanem gyors válaszokból próbálnak segítséget kapni. Ami nem feltétlen jó, mert lehet, hogy csak az adott ügyfél konkrét gazdasági sajátosságára vonatkozik.

A másik nagy kérdés - és ezt szakmánk kicsúfolásának is tartom - hogy nagyon sokan áron alul könyvelnek, mert úgy gondolják, hogy az olcsó, de nagyobb létszámú ügyfélkör megfelelő jövedelmet tud képezni a számukra. Ha figyelembe vesszük a fentiekben említett, általunk is képviselt ügyfelek iránti hozzáállást, beláthatjuk, hogy az hitelességgel és felelősséggel nem igazán biztosítható nagy számú partner esetén. Ez negatív hatással van a megbízó és a megbízott közötti munkakapcsolatra és minőségére. 

Vörnex - Vörös Judit

A Vörnex Könyvelő és Adótanácsadó Kft. 2015 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ