A "jó könyvelő" kifejezés hallatán mindenki másra gondol

Tóthné Czifra Emese nem tervezte, hogy könyvelő lesz, de - ahogy fogalmazott - bekebelezte a szakma. A Konyvelok.hu az aktuális árakkal és a személyes kapcsolattartás fontosságáról kérdezte.

Mindig is könyvelő akart lenni és tudatosan készült erre a pályára?

Én is, mint a gyerekek nagy része, nagyon sokáig nem tudtam, hogy mi is akarok igazán lenni. Erre sodort ugyan az élet, mert már középiskolában tanultam közgazdaságtant, és mivel tetszett, erre is vettem főiskolán az irányt, de a könyvelés konkrétan csak jóval később jött. Valahogy szépen lassan bekebelezett a szakma, és ez lett az a munka, amire azt tudom mondani, hogy nekem találták ki.

Mit gondol, mi egy jó könyvelő fő ismérve? Melyek a legfontosabb tulajdonságok ebben a szakmában?

A jó könyvelői ismérv alatt sokan mást és mást értenek. Én úgy gondolom, hogy ezt nem lehet első ránézésre eldönteni, hiszen a szakma is összetett, így a könyvelő is. Ebben a szakmában szerintem fontos a precizitás, a memória és a szakma szeretete. Bár ezeket szinte minden szakmáról el lehet mondani. Volt már olyan cégvezető nálam, aki végül azért nem engem bízott meg a feladattal, mert túl sokat kérdeztem. Másnak meg ez tetszik. Így a "jó könyvelő" kifejezés hallatán is mindenki másra gondol. 

Tóthné Czifra Emese - könyvelői interjú

Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert ezen soha nem gondolkodtam. Talán amire büszke lehetek, hogy több ügyfelem is mondta már, hogy megbízik bennem és a szakmai tudásomban. A mi szakmákban ugyan ez nagyon fontos, de ha ezt olyan embertől hallom, akiről tudom, hogy sok csalódás érte, és tudom, hogy nehezen bízik meg az emberekben, akkor ez igenis kivételes dolog.

Szélsőséges árakkal találkozunk, ha körülnézünk a könyvelői piacon. Mennyire tartja igaznak azt a tételt, hogy „azt választják, aki olcsóbb ajánlatot ad”?

Ezzel én nem értek egyet, hiszen azért szélsőségesek az árak, mert van, aki megfizeti a drágát is. Ha csak olcsó ajánlatokat fogadnak el az emberek, akkor nem lennének drága ajánlatok. Én úgy vélem, hogy a túl olcsó munka valaminek a rovására mehet hosszú távon. Ennek az az oka, hogy a könyvelőnek is meg kell élnie. Minél olcsóbban vállal el valamit, annál többet kell belőle vállalnia, hogy a számára elfogadható bért megkapja összességében. Persze az is előfordulhat, hogy csak azért túl olcsó valaki, mert ügyfélkört épít. Sőt, ezen kívül már hallottam azt a variációt is, hogy a havidíj olcsóbb, de minden bevallásért külön pénzt kért az adott kolléga. Ebben az esetben viszont már nem is olyan olcsó az említett munka, csak első ránézésre az. Ahogy a ügyfelek is nagyon mások, az árak és a kalkulációink is azok. 

Tóthné Czifra Emese - könyvelői interjú

Mit gondol, a jövőben mennyire lesz jelentősége a személyes kapcsolattartásnak, ami az ügyfél és a könyvelő viszonyát illeti?

Én úgy vélem, hogy ez egyre kevésbé fontos, hiszen egyre kevesebb a papír is. Nekem is van több olyan ügyfelem, akivel még soha nem találkoztam személyesen, és valószínűleg nem is fogok. Mindent meg tudunk beszélni e-mailben és telefonon. Ebben, az egyre inkább rohanó világban a munka terén egyre kevésbé fontos az embereknek a személyes kapcsolattartás, hiszen mindig mindenki rohan valahova. A kapcsolattartásra pedig már ott a telefon, a számítógép és sok más elektronikai eszköz.

Tóthné Czifra Emese 2019 óta tagja a Könyvelők.hu-nak. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ