Úgy gondoskodunk ügyfeleink vállalkozásáról, mintha a sajátunk lenne

Ezúttal a szegedi Topcount Kft. tulajdonosával, Filus Jánosnéval jártuk körbe azokat a kérdéseket, melyek meghatározzák a könyvelők mindennapjait: milyen tévhitekkel találkozhatunk, milyen tudásra és készségre van szükség a könyvelői munka során. Kiderül az is, hogyan kerül egy könyvelőirodába gyerekjáték.

Úgy gondoskodunk ügyfeleink vállalkozásáról, mintha a sajátunk lenneÖn szerint a szűken vett szakmai kompetenciákon kívül milyen egyéb ismeretek, készségek szükségesek egy könyvelőnek a mindennapokban?
Egy jó könyvelőnek feltétlenül szüksége van arra, hogy a különböző szakmai szoftvereken kívül nagyon jól kezelje a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő, a fájlkezelő és a böngésző programokat, mert ezeket rendszeresen használjuk a mindennapokban. A sikeres munkához elengedhetetlen a precizitás és a rendszerben gondolkodás. A hatóságokkal és az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz helyesen kell beszélnie nyelvünket, tisztában kell lennie a helyesírási szabályokkal, választékosan, szabatosan, lényegre törően kell tudnia fogalmazni. Érthetően kell tudnia elmagyarázni az ügyfeleknek bizonyos, akár igen bonyolult helyzeteket is, amihez fejlett emberismerettel, kommunikációs készséggel, valamint empátiával kell rendelkeznie.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?
Kiemelt tulajdonságunk az egyedi igények felmérését követő, precíz munkavégzés, a folyamatos tájékoztatás. Az újdonságokról éppúgy rendszeresen értesítjük ügyfeleinket körlevelek formájában, mint a szokásos ügymenethez kapcsolódó teendőikről. Kérdéseikkel bátran fordulhatnak hozzánk bizalommal. A kezdő vállalkozókat is készségesen, türelemmel eligazítjuk ebben a változékony, már-már átláthatatlan gazdasági környezetben.

A közvetlen, baráti stílus hívei vagyunk, tapasztalatunk szerint így a leggördülékenyebb a közös munka. Nők lévén különös érzékenységgel viseltetünk gyermekes ügyfeleink iránt, családbarát légkörben, játékokkal fogadjuk a hozzánk érkező kisgyermekeseket. Különös empátiával fordulunk az önfoglalkoztatásra kényszerülő vállalkozások felé.

Biztonságra törekvő munkavégzésünkről tanúskodik, hogy jogtiszta szoftvereket használunk, modern számítástechnikai infrastruktúrával, illetve teljes körű szakmai felelősségbiztosítással rendelkezünk.

Mindezek igazolják alapelvünket, miszerint vállalkozóbarát szemlélettel végezzük munkánkat.

Ha alkalmazottat keresne a vállalkozásához, akkor mi alapján mérné fel, hogy leendő munkatársa mennyire alkalmas a rá váró feladatokra?
A szakmai alkalmasságot a legkönnyebb felmérni. A jellemző szakmai feladatok megoldásairól kérdezném.

Sokkal nehezebb megítélni azt, hogy üzletfilozófiánkat mennyire tudja magáévá tenni. Több, mint 20 év pedagógiai gyakorlattal a hátam mögött elég jó emberismerettel rendelkezem. Egy hosszú beszélgetés arról, hogy bizonyos szituációkat hogyan oldana meg a saját mindennapi életében, bizonyosan jó képet adna a személyiségéről.

Mi a legnagyobb tévhit a könyvelői szakmával kapcsolatban?
Sok vállalkozó úgy gondolja, hogy a munkánk annyiból áll, hogy az elhozott bizonylatokat berögzítjük a könyvelő programba, és a kapott értékek alapján beadjuk a szükséges bevallásokat.

Aki minőségi kiszolgálásra vágyik, annak figyelembe kell vennie, hogy ebben a folyamatosan változó gazdasági és jogi környezetben állandóan képeznünk kell magunkat, hogy ügyfeleink szükségleteit minél jobban kielégíthessük. Emellett állandó beszélgetésekre van szükség, hogy felmérjük és nyomon követhessük a ránk bízott vállalkozók igényeit, és ez alapján megfelelő tanácsokkal tudjuk ellátni őket a sikeres vállalkozásvezetés érdekében. Megállapíthatjuk, hogy munkánk jelentős részét teszi ki a folyamatos tájékoztatás és a törődés az ügyfelekkel.

Önt vállalkozóként mi inspirálja, a vállalkozás működtetése mellett mi motiválja a mindennapokban?
Az én vállalkozásom sikere az ügyfeleim sikere, az ő elégedettségük az én elégedettségem. Mottónk: „Úgy gondoskodunk vállalkozásodról, mintha a sajátunk lenne.” Ez a hivatás egy szolgálat. Ghandi szavaival élve: „Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában.”

A Topcount Kft 2013 óta regisztrált tag a Konyvelok.hu oldalon.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ