Egy dologban biztos voltam: közgazdasági pálya nem jöhet szóba

Juhászné Takáts Annamáriát arról kérdeztük, hogy milyen kezdeti és folyamatos kihívásokra számíthat vállalkozásként egy könyvelőiroda.

Mi ragadta meg a könyvelői szolgáltatásban, amiért később ezt a hivatást választotta?

Ezen már én is elgondolkodtam, ugyanis tizenéves fejjel a pályaválasztáskor egy dologban biztos voltam: közgazdasági pálya nem jöhet szóba, de valahogy mégis ide jutottam. 1998-ban minden előképzettség nélkül tettem le a mérlegképes könyvelői vizsgámat.

Első könyvelői állásom egy kis könyvelőirodában volt, ahol segítség nélkül kellett megtanulnom a könyvelést. Ott szerettem meg igazán. Miért?  Először is nem szeretem az egyhangú, monoton munkát. Más gondolkodást igényel egy kettős könyvelés és más gondolkodás kell egy egyéni vállalkozó könyveléséhez. Másodszor ügyfeleink különböző tevékenységet végeznek, és egy könyvelőnek minden tevékenységhez érteni kell kicsit, különben honnan tudná, hogy az ügyfél által hozott számla elszámolható, szükséges a bevételt szerző tevékenységhez. Ezért úgy érzem, a mi munkánk változatos, sokrétű, és a legfontosabb, hogy másoknak tudunk vele segíteni.

Most pedig a Tabafok Kft. ügyvezetőjeként kérdezem: ha újból elölről kéne kezdenie a vállalkozását, akkor hasonló úton haladna, vagy van, amit gyökeresen másképp irányítana?

Nem változtatnék utamon, ha újra kezdeném. Cégünket 2007-ben alapítottuk. Társasházunk alagsorában alakítottuk ki első irodánkat, ma már az első emeleten bérlünk irodát. Viccesen azt szoktam mondani, hogy ha a pincéből feljutottunk az első emeletre (és a földszint sem maradt ki), akkor biztos nem csináljuk rosszul. Az indulás nem volt könnyű, kezdetben újsághirdetések útján, illetve ismerősök ajánlásával próbáltuk ügyfélkörünket bővíteni. Ma már ez sokkal könnyebb. Külön köszönet ezért a Konyvelok.hu portálnak, ahol minden ügyfél meg tudja találni számára az ideális könyvelőt és a könyvelők munkáját is segítik.

Hogyan alakult az elmúlt év a korábbi évhez képest az Ön vállalkozásában? Tapasztalta a munkamennyiség növekedését vagy csökkenését a korábbiakhoz képest?

Az elmúlt évben voltak változások cégünk életében. Ügyfélkörünkben volt megszűnő cég, szüneteltető egyéni vállalkozó, de a kiesést mindig tudtuk pótolni, így összességében ügyfeleink számát tekintve kiegyensúlyozott évet hagytunk magunk mögött.  Ennek ellenére, a munkamennyiség folyamatosan növekedett köszönhetően ügyfeleink pályázati kedvének (egy pályázati anyag elkészítésében, illetve elszámolásban nagy szerep jut egy könyvelőnek is). A másik, amit még kiemelnék, azok az újabb adózási formák (KATA, KIVA, mikrogazdálkodói beszámolók készítése).  Ezek részben egyszerűsítést hoztak éltünkben, de ugyanakkor a sokrétűségük miatt nagyobb odafigyelést igényelnek a könyvelés és a bevallások elkészítése során.

Mi a legnagyobb kihívás egy könyvelőirodának ebben az évben? Kiemelkedik valamelyik változás, ami a többinél jelentősebben befolyásolja a működést?

Számomra a kihívások mindig az év elején kezdődnek az első bérszámfejtésnél, amikor is át kell állnunk az aktuális járulék mértékre. A 2018-as törvényváltozások közül a júliustól érvénybelépő számlázási bejelentési kötelezettséget emelném ki, ami nem a könyvelő feladatkörét érinti, de tudom, hogy induláskor tőlünk kérnek majd segítséget ügyfeleink.

A könyvelőiroda szinte egy non-stop vállalkozás, az ügyfeleknek bármikor szüksége lehet a segítségre. Ön a vállalkozása mellett hogyan valósítja meg a kikapcsolódást?

Igen, ez valóban így van, különösen, ha csak egy fal választja el a lakást az irodától. Folyamatosan rendelkezésre kell állnunk. Például vannak olyan ügyfelek, akik csak az esti órákban vagy hétvégén tudják elhozni a könyvelési anyagot, de én megértem őket, hiszen egy egyéni vállalkozó vagy egy kisvállalkozás ügyvezetője (ahol nincs külön pénzügyi ügyintéző), napközben dolgozik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy könyvelőnek nem jut ideje kikapcsolódásra. Pár évvel ezelőtt elkezdtem jógázni. A jóga valóban „a test és a lélek harmóniája”. Teljesen ki tudok kapcsolódni egy jóga órán, vagy meditáción, hangtálfürdőn. Mindenkinek ajánlani tudom, aki folyamatos szellemi munkát végez.

Tabafok Kft. - interjú

A Tabafok Kft. 2016 óta a Könyvelők.hu tagja.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ