Általában egyedül dolgozom

25 évnyi könyvelői tapasztalat áll Székely András mögött, aki furcsamód informatikusból lett könyvelő. A Konyvelok.hu riportja.

Honnan indult és hol tart most a vállalkozása?

1994 óta vagyok egyéni vállalkozó és foglalkozom könyveléssel. Véletlenül kerültem a könyvelési szakmába. Akkoriban felvettek egy könyvelőcéghez, mint számítástechnikai szakembert. De a számítástechnikai feladat nem volt annyi, amennyi a munkaidőmet kitöltötte volna, így besegítettem az adatrögzítésbe is. Közben elvégeztem a mérlegképes könyvelői tanfolyamot. Később mikor a cég megszűnt, a korábbi tulajdonos a cégek nagy részénél engem ajánlott új könyvelőnek, amit ők el is fogadtak. Így alakult ki az első ügyfélköröm.

Később a meglévő ügyfelek mindig ajánlottak annyi új ügyfélnek, hogy a megszűnő cégek helyett kerültek újonnan alakulók. 2003-tól programfejlesztéssel is foglalkoztam, a sERPa Vállaltirányítási Rendszer pénzügyi és könyvelési részét terveztem, teszteltem.

Jelenleg újra a könyvelés vállalkozásom fő profilja. Általában egyedül dolgozom, néhány esetben előfordult, hogy az adatrögzítésben besegítettek, de ezt nem igazán szerettem. Ha én rendezem össze a papírokat, én fűzöm le a dossziéba... akkor mire könyvelem már nagy vonalakban ismerem az anyagot.

Székely András könyvelői interjú

Az Ön vállalkozása milyen területekre specializálódott? Van esetleg személy szerint kedvenc területe?

Az élet úgy hozta, hogy elég sok nonprofit szervezetnek könyveltem/könyvelek és szeretem is ezeket a munkákat. Talán annyi a specialitás benne, hogy a könyvelés és a pályázati elszámolások meg kell feleljenek egymásnak és a beszámló formátuma egy picit különbözik a vállalkozókétól.

A kötelező továbbképzéseken túl tréningezi szakmai tudását valamilyen módon?

Az önképzés, a jogszabályok és szakmai cikkek célirányos tanulmányozása a fontos számomra. Ha találkozom egy helyzettel amelyről nem tudom, hogy könyvelésileg/adózásilag mi a megoldás, akkor ennek utánanézek. A legfontosabb tájékozódási pont számomra az "akta" könyvelői levelezőlista. A listának több mint 500 tagja van, természetesen ennek csak kis része, aki ténylegesen aktív. Aki valamilyen problémába/kérdésbe ütközik, az megírja a listára, ahol aztán másoktól választ kaphat. Így sok olyan esettel is találkozom, amely az én cégeimnél nem fordul elő, de mivel szóba kerül, utánaolvasok, átgondolom, hogy hasonló esetben mit tennék.

Székely András, könyvelői interjú

Mi miatt szeretnek az ügyfelei önnel dolgozni? Milyen visszajelzéseket kap ezzel kapcsolatban?

Ezt tőlük kellene megkérdezni :-) Talán a személyes kapcsolattartás miatt. Akár e-mailen, akár telefonon, szinte mindig elérhető vagyok és a kérdésekre igyekszem gyorsan válszolni, illetve a kért információkat jelentéseket hamar elkészíteni. A könyvelői feladatokat (bevallások, beszámolók stb.) pedig mindig határidőre elkészítem, de ez egy könyvelőnél alap.

Székely András 2019 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ