Tudáséhség nélkül nehéz a felszínen maradni

Szécsi Róbert István lassan két évtizedes könyvelői múltat tudhat magáénak. Az alkalmazottból önállóvá válás útjáról és a könyvelői szakma jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

Ha jól tudom, a saját vállalkozásának beindítása előtt dolgozott alkalmazottként is. Milyen volt megélni a felismerést, hogy most már Ön irányít másokat, és Ön az, akinek döntéseket kell hoznia?

Igen, könyvelői pályámat alkalmazottként kezdtem, még 2001-ben. Sok éves érés, folyamatos fejlődés következménye, hogy eljutottam könyvelőként addig, hogy egy saját vállalkozást elindítsak. Alkalmazotti pályám utóbbi éveiben már volt lehetőségem egy társaság könyvelési feladatainak irányításában, így ebben is van tapasztalatom, noha jelenleg még alkalmazott nélkül dolgozom. A célok között szerepel további bővülés, ami alkalmazottak felvételével is jár, ahogy növekszik az iroda ügyfélköre. Egy dolgot nem szabad soha elfelejteni, azt, hogy az ember maga is volt alkalmazott.

A döntések meghozatala szempontjából pedig, még ha a könyvelőnek van is tulajdonosi szemlélete alkalmazottként, amikor a saját vállalkozásban ő a felelős a döntésekért, és nem „csak” egy gazdasági társaság kétségtelenül fontos szereplője, egészen más a súlya, ha szabad így fogalmazni, az íze egy-egy döntésnek. A döntések alapvetően meghatározzák a vállalkozás további útját, ez pedig egy újabb, izgalmasabb történet, új kihívásokkal.

Amikor egy új ügyfélnek bemutatja a vállalkozását, akkor milyen előnyöket szokott leginkább kiemelni? Mi az, ami egy feltételezett versenyben feltétlen Ön mellett szól?

Ez egy partneri kapcsolat kiépítése, amiben, mint minden kapcsolatban, fontos, hogy bizalommal legyünk egymáshoz. Tapasztalatom szerint a már meglévő és az új ügyfeleknél is fontos szempont a személyes kontaktus. Nem csak az számít, hogy az iroda jól végezze a munkáját, fontos, hogy ők is értsék, mi, miért jó nekik, mi, miért történik. Az elmúlt időszakban kapott visszajelzések azt igazolják, hogy a szolgáltatói szemlélet, az őszinteség, s az, hogy minden ügyféllel személyre szabottan, személyesen törődünk, vállalkozásom egyik erősségének tekinthető.

Természetesen folyamatos a szakmai fejlődés, a jogszabályok változásainak követése, de ez minden könyvelő vállalkozásnál alapvető szempont kellene, hogy legyen.  Korszerű programokkal dolgozom, melyeket számviteli, adózási és informatikai szakemberek fejlesztenek. Emellett azonban magamat is folyamatosan képzem, hogy a munkát a lehető legmagasabb szintén végezhessem. Az elmúlt, immáron 17 év tapasztalata is abban erősít meg, hogy ha a könyvelő maga nem éhes arra, hogy továbbfejlessze magát a szakmában, akkor az a könyvelő hamar le fog maradni lényeges dolgokról. A vállalkozás indítását részben új kihívások keresése motiválta, s úgy érzem, meg is találtam ezeket az új kihívásokat az ügyfelek vállalkozásainak támogatásában, legyen szó akár az első lépésekről, akár egy már bejáratott, jól működő gazdasági társaságról. Ez a szakma nem csupán bizonylatok rögzítéséről szól egy könyvelő programba, a könyvelők munkája sokkal szerteágazóbb, átöleli a gazdasági élet széles területeit. Márpedig ezen összetevők ismerete, használata közvetlenül, vagy közvetve az ügyfelek vállalkozásait lendítik előre. Összefoglalva, a személyes kapcsolat, odafigyelés – hiszen kis irodát vezetek – és a folyamatos szakmai fejlődés, magas szintű szakmai tudás az, ami erősségnek tekinthető.

A könyvelőiroda által elért eddigi eredmények mekkora belső motivációt adtak az Ön számára?

Az iroda indulása talán kissé döcögősen alakult, nem hoztam sehonnan ügyfeleket, munkaviszony mellett, gyakorlatilag a nulláról indítottam. Azt a fejlődést, amin az iroda keresztül ment az elmúlt időszakban, nagyon jó volt látni. Nagy segítség volt ebben a konyvelok.hu, és talán még nagyobb, ahogy aztán egyik ügyfél hozta a másikat. Úgy vélem - bár ez közhelynek hat – igaz, az elégedett ügyfél a legjobb reklám. Az eddig elért eredmények, és amilyen a kapcsolat az ügyfelekkel, még a legnehezebb pillanatokban is előbbre lendítenek. Mindez alapja az iroda további fejlődésének.

Ki az a személy, aki ebben a szakmában a legnagyobb hatással volt Önre? Hogyan alakította át / befolyásolta az Ön véleményét?

Nehéz kérdés és nem azért, mert nem szeretnék senkit megnevezni, hanem azért, mert többen is vannak. Kezdve talán egyik korábbi felettesemmel, aki először látta meg bennem a lehetőséget, és egy teljes kft könyvelését rám bízta. Tőle nagyon sokat tanultam a bizalomról, és az a fajta számviteli szemlélet, amit az évek során átadott, a mai napig segítségemre van.

Egyik volt tanárom nevezhetném akár mentornak is, hasonló hatással volt rám, az ő hatására indítottam el a vállalkozást is. Támogatása nagyon sokat jelentett, és azt kell, hogy mondjam, egyáltalán nem bántam meg a döntést, amit végül meghoztam, feladva az alkalmazotti létet, hogy egy saját vállalkozást építsek helyette.

De említhetnék egy könyvvizsgálót is, aki a szakmai fejlődésem segítette, ügyvezetőt, akitől vállalkozói szemléletet sajátítottam el, és még folytathatnám a sort. Az a fajta ember vagyok, aki szereti meglátni és megtanulni a hasznos dolgokat és azt fel is használni, amikor úgy hozza az élet.

Mit tart a szakma legnagyobb hibájának?

Talán még mindig a felhígulás a legnagyobb probléma. Sokan könyvelnek úgy, hogy nincs meg sem a megfelelő szakmai tudásuk, sem a megfelelő képzettségük ahhoz, hogy ezt a szakmát űzzék. Látni a lassú tisztulást, azonban a szakma hitelét rontják.

A másik gondot abban látom, hogy a szakmai szempontok sok esetben kevéssé érvényesülnek, a jogalkotók előtt, látni, hogyan próbálják érvényesíteni a könyvelői szervezetek a szakmában felhalmozódott gyakorlati és elméleti tudást, azonban talán ezen volna még mit javítani. Ezt a szakmát nagyobb megbecsülés illetné meg, mint amit jelenleg kap.

Szécsi Róbert István 2017. óta tagja a Könyvelők.hu-nak. 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ