A minőségi munka jó ajánlást szül

Szabó Ádámmal, a Szada17 Könyvelőiroda tulajdonosával készített szakmai interjúnkban a saját könyvelői vállalkozást érintő kérdéseken túl kitértünk a könyvelői szakma jelenlegi helyzetére: szervezettségére és az azzal kapcsolatos tévhitekre is.

Mi ragadta meg a könyvelői szolgáltatásban, amiért később ezt a hivatást választotta?

Anno érettségi után nem tudtam, hogy mi érdekel igazán, egyet tudtam, hogy amit - a mai napig - szeretek, azok a számok. Akkor egy jó ismerősömtől azt a tanácsot kaptam, hogy a pénzügyi, banki szektorban próbáljam ki magam, mert ott tudom kamatoztatni ezt igazán, illetve a fizetések is átlag felettiek.

Néhány évig pénzügyi asszisztens, biztosítási ügynök, pályázatíró és egyéb hasonló területeken próbáltam ki magam, viszont nem találtam akkor a helyem (gazdasági válság kellős közepe). Ezt követően Angliában próbáltam szerencsét, viszont 2 év után - a család kedvéért - hazajöttem és újra nekifutottam a könyvelői szakmának. Azt gondolom, jól döntöttem, mivel mára hiányszakma a könyvelés. Évek alatt szépen lépkedtem a ranglétrán (munkahelyek váltásával). Mára pénzügyi vezető vagyok egy cégnél, valamint 2 éve már saját cégem is van.

Az Ön vállalkozása által nyújtott szolgáltatások közül melyik tevékenységet emelné ki?

Könyvelést, bérszámfejtést, de leginkább az egyéni vállalkozók (leginkább KATA-soknak) szakmai tanácsadását, segítségnyújtást, mivel elég sok könyvelő nem foglalkozik velük, így jó megnyerhető piacot látok magam előtt. Lehet, hogy egy KATA-s EV-nek nem sok a könyvelési teendője és nem belőlük fog az ember megélni, viszont a minőségi munka jó ajánlást szül, és ezen keresztül szeretnék biztos ügyfélkört kialakítani.

Milyen könyvelő programot használ munkája során?

Végig RLB 60 könyvelőprogramot használtam, és azt is fogok, szerintem. Az egyik leg felhasználóbarátabb program a KKV szektor könyvelése során. Természetesen volt lehetőségem megismerkedni a Kulcs-Softtal, valamint egyedi fejlesztésű programokkal is, viszont azt gondolom, hogy az én munkámhoz az RLB program a legkompatibilisebb.

Mennyire látja szervezettnek a könyvelői szakmát?

Mivel olyan cégcsoportnál dolgozom, ahol nagyon sok cég van és jelenleg is 7 külső könyvelő partnernél van néhány cég könyvelése, így elég sok tapasztalatot tudtam gyűjteni, hogy milyen minőségben végzik a könyvelők a munkájukat a mindennapokban. Sajnos azt kell mondjam, hogy az eddig megismert (budapesti) könyvelőirodák 70%-a kontár munkát végez. Nem igényes a munkájára, nem érdekli, hogy ha nem egyeznek a dolgok és hibásan megy be a beszámoló és még sorolhatnám. Néhány (átvett) ügyfelem meglepődve hallgatja mondandómat, hogy miket kell helyretenni, amit az előző könyvelő elmulasztott. Ezt még megtoldja az, hogy naprakészen kell lenni mind a jogszabályokkal, valamint a folyamatosan fejlődő (de merre...) informatikai részével a könyvelésnek (online adatszolgáltatás, megbonyolított EGYKE-k stb.)

Mi a legnagyobb tévhit a könyvelői szakmával kapcsolatban?

Amit egy előző kérdésnél is fejtegettem, hogy sokan azt hiszik magukról, hogy könyvelők és őszintén-jól eladják magukat, holott ez egy összetett és felelősségteljes szakma, amit csak akkor lehet jól végezni, ha más cégét is úgy könyveljük, mintha a sajátunkat könyvelnénk. Ügyfél oldalról sokszor hallani, hogy "hülye a könyvelő", holott nem biztos, hogy mindig másban kellene keresni a hibát. Mint tudjuk, a könyvelő hozott anyagból dolgozik, nem pedig feltaláltakból. 

Szabó Ádám és a Szada17 Könyvelőiroda 2017 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.
 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ