A legtöbb ügyfelemmel online könyvelési kapcsolatot tartok

Interjúnkban Spányikné Németh Annamária mesél arról, hogy az idei évben milyen új kihívásokkal kell szembenézni könyvelőknek és ügyfeleiknek.

Hogyan emlékszik vissza arra az időszakra, amikor a vállalkozása elindult? Mennyire ment gördülékenyen az első időszak? Mik voltak a nehézségek akkoriban?

A nehézséget az okozta, hogy az elején kevés ügyfelem volt, sajnos így mellette munkaviszonyban is kellett dolgoznom, így az új ügyfelekkel hétvégén vagy éppen munkaidő után tudtam foglalkozni. Mostanra szerencsére sokkal kiegyensúlyozottabb a helyzet, bár a könyvelőszakmában köztudott, hogy hétvégén is van, amikor dolgozni kell, de aki ezt a hivatást választja, az tudja, nálunk sosincs megállás.

Ki tudna emelni valamit, amire a legbüszkébb a könyvelőiroda kapcsán?

A legtöbb ügyfelemmel online könyvelési kapcsolatot tartok, ahol naprakészen látják a könyvelt anyagokat, illetve, hogy éppen hogy áll a cégük év közben, ami a mai világban elengedhetetelen.

Mit tudna ajánlani egy kezdő vállalkozónak, hogyan érdemes könyvelőt választania?

Első és legfontosabb a szimpátia és a bizalom. Tudom, elsőre jöhet a kérdés, hogy lehet megbizni egy ismeretlen könyvelőben, hiszen többen már megégették a kezüket. Teljesen megértem, hiszen hozzám is sok ügyfél azzal a problémával jön, hogy nem kommunikál vele megfelelően a könyvelője, nem ad tájékoztatást, nem veszi fel a telefont, illetve a vállalkozás vagyoni  helyzetéről sem tud semmit.

Azt tanácsolom, hogy mielőtt könyvelőt választana vagy váltana valaki, nézze meg a referenciákat, illetve egy személyes találkozó is sokat tud segíteni a választásban.

Mi a legnagyobb tévhit a könyvelői szakmával kapcsolatban?

Nagyon sok mindenkitől azt hallom, hogy a könyvelő nagyon sokat keres, közben alig dolgozik. Ez nem így van. Könyvelőként megtanultam, hogy ha hétvégén is dolgozni kell, akkor dolgozni kell, hiszen a határidő az határidő. A sok jogszabálymódosítást, rendeleteket is figyelnünk kell, és ez folyamatos tanulással is jár.
Ha egy könyvelő nem képzi magát rendesen, akkor nem tudja naprakész információkkal és tanácsokkal ellátni az ügyfeleit, ami pedig a későbbiekben csak egyre rosszabb lesz.

Spányik Könyvelőiroda - Interjú

Mi a legnagyobb kihívás egy könyvelőirodának ebben az évben? Kiemelkedik valamelyik változás, ami a többinél jelentősebben befolyásolja a működést?

Ebben az évben sokkal több változást hoztak, mint tavaly. Mind jogszabályok területén, mind a digitalizáció területén, illetve a járvány miatti plusz adminisztrációk is ide tartoznak.

Például az online számlaadat-szolgáltatás, ami nagyban változtatni fog a könyvelők munkáján, mert sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszerek átállása lassabban történik mint a kiszabott határidő.

A Spányik Könyvelőiroda 2018 óta tagja a Könyvelők.hu-nak.

 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ