Sokunknak nagy segítség a Facebookon a Könyvelők klubja zárt csoport

Horváthné Jakab Éva a Könyvelők.hu portálnak adott interjúban elmondta, hogyan segíti a közösségi portálon létrehozott könyvelői csoport és milyen más forrásokból tartja frissen tudását.

1. Milyen vonalak mentén gondolkodott, ami a vállalkozása beindítását illeti? Mennyire volt kompromisszumkész egy-egy döntési helyzetben?

Vállalkozásom beindításakor alkalmazottként dolgoztam egy könyvelőirodában, de mindig célom volt az önállóságra való törekvés. Aztán egyszer csak jött egy felkérés, hogy nem dolgoznék-e alvállalkozóként egy nagy országos lefedettségű könyvelőirodának. Örömmel mondtam igent a felkérésnek, és nem bántam meg. Mivel eleinte biztosítási ügynökök könyvelésével foglalkoztam, akik egy-egy nagyobb biztosító társaság képviselői voltak, így havonta egy előre megbeszélt időpontban a társaság irodájában találkoztunk és vettem át a könyvelési anyagot. Természetesen szükség esetén bármikor kereshettek a felmerült problémáikkal. Mindig fontosnak tartottam a folyamatos szakmai képzéseket, előadásokat, hogy naprakészen tudjam követni a változásokat. Először csak egyéni vállalkozóknak könyveltem, aztán fokozatosan jöttek a gazdasági társaságok, majd a civil szervezetek.

2. A könyvelést sokan kreatív szakmaként tartják nyilván. Ez az Ön számára hogyan nyer létjogosultságot?

A kreativitás számomra a jogszabályi lehetőségek kihasználásával, a törvényi keretek betartásával a vállalkozások számára a legelőnyösebb helyzetet kihozni. Ehhez elengedhetetlen a jogszabályok nyomon követése, a folyamatos részvétel szakmai előadásokon.

3. Ha alkalmazottat keresne a vállalkozásához, akkor mi alapján mérné fel, hogy leendő munkatársa mennyire alkalmas a rá váró feladatokra?

Elsősorban a szakmai elhivatottság, a szakma szeretete lenne fontos, valamint a hajlandóság és képesség a folyamatos tanulásra. Enélkül a könyvelő szakma szerintem hosszú távon nem végezhető. A könyvelők az utóbbi időben folyamatos nyomás alatt vannak, a rendszeres, év közben is változó törvényi előírások, a különböző bevallási, adatszolgáltatási határidők betartása miatt.

4. Ön szerint melyek a legjobb szakmai információforrások napjainkban, amelyek ténylegesen információval segítik a könyvelési munkát?

Vannak szakmai szervezetek, akiknek az előadásai, szakmai cikkei jelentős segítséget nyújtanak a munkánkhoz. Én már évek óta a Menedzser Praxis-nál vagyok előfizető, akik rendszeresen szerveznek szakmai előadásokat, kiváló, elismert szakemberek részvételével. Valamint nagy segítség számomra, és gondolom még sok könyvelőtársam számára, a Facebook-on található könyvelői csoport, ahol sokat segítünk egymásnak a felmerült problémák megoldásában.

5. Mit gondol a hazai könyvelői szakma jövőjéről? Idővel kedvezőbb, jobban megbecsült helyzetbe kerülhetnek a számviteli szakemberek, vagy éppen az ellenkező irányba haladunk és nehézségekre kell felkészülni?

Sajnos az utóbbi időben azt látom, hogy a vállalkozások inkább egy szükséges dolognak tartják a könyvelőt, és nem mérik fel annak jelentőségét, hogy egy könyvelő mennyire fontos a vállalkozása szempontjából. Nagyon sokan vagyunk, akik teljesen komplex szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek, a könyvelési feladatokon kívül a bér-, TB-ügyintézést is ellátjuk. Valamint munkajogi és működéssel kapcsolatos tanácsokat is elvárnak tőlünk. Tehát egy könyvelőirodában dolgozó könyvelőnek nagyon sokrétű ismerettel kell rendelkeznie. Jó lenne, ha ez a szakma nagyobb megbecsülést kapna kormányzati szinten is, mert az utóbbi idők hírei és kommunikációja nem ezt mutatja. 

(Adatlapja a Könyvelők.hu-n: http://konyvelok.hu/szaknevsor/horvathne-jakab-eva)

 

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ